«Чи переможе директорка директрису?»: розмова про мовні фемінітиви з Оленою Синчак

01.04.2018 | 11:13

За останні десятиліття в україномовному просторі стрімко зросла кількість фемінітивів – назв на означення жінок за професією, видом діяльності, соціальним статусом та ін. Однак, ми все ще вагаємося, як доцільніше назвати жінку: професор чи професорка, керівник чи керівниця, психолог чи психологиня?

28 березня, у середу, студентки факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана Франка відвідали захопливу лекцію мовознавці, доцентки кафедри філології Українського католицького університету (УКУ), кандидатки філологічних наук Олени Синчак про фемінітиви. Лекція-семінар проводилася в рамках ініціативи #HeForShe та #WomensHistoryMonth у Window on America Lviv (пл. Ринок, 9). Під час лекції з’ясували, як жіночі назви залучено до розподілу влади в суспільстві і як мова постає простором символічної боротьби і за престиж та визнання досягнень жінки в суспільстві, і за ідеологічні стремління (мовної) політики.

Вкотре переконалися, що мова допомагає нам виявляти нашу індивідуальність, зокрема, жіночу! Адже ми маємо право називатися педагогинями, доцентками, професорками, керівницями, директорками, знавицями… І це не примхи чи забаганки, а наші потреби мовної самореалізації у своїй професійній, мистецькій чи громадській діяльності!

Роксолана Жаркова