МІЖНАРОДНИЙ ОСВІТНІЙ КОНГРЕС У РУМУНІЇ

09.06.2018 | 11:47

 

Упродовж 4-7 червня в Університеті Штефана чел Маре (м. Сучава, Румунія) проходив ХІХ Міжнародний освітній конгрес (The XIX-th Congress of the Amse-Amce-Wear, http://www.usv.ro/) під патронатом Міністерства національної освіти Румунії.

Учасниками конгресу були представники більше, ніж 100 країн. Науковці з Франції, Португалії, Австрії, Італії, Греції, Турції, Канади, Румунії, Польщі, Аргентини, Мексики, Чилі, Ефіопії обговорювали різноманітні освітні проблеми, які є актуальними не тільки для конкретної країни, але й спільними для багатьох освітніх інституцій різних держав (проблема виховання в різних типах сімей (повні, неповні, одностатеві і т.п.)); переваги та недоліки інклюзивної освіти – чи так важливо, щоб діти з особливостями розвитку навчалися в загальних типах освітніх інституцій; суперечності в освіті – небажання батьків сприяти отриманню елементарної освіти дітьми (Ефіопія, Чилі) і разом з тим – певна кількість представників африканських країн є випускниками престижних вищих навчальних закладів Європи; можливості стажування студентів та викладачів у вишах, де здійснюється підготовка за спорідненими спеціальностями тощо.  Україну на конгресі представляли науковці із Львівського національного університету імені І. Франка (Наталія Мачинська), Національної академії педагогічних наук України (Маріанна Марусинець), Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова (Мар’яна Марусинець), Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича (Марія Олійник).

Гостями конгресу були Міністр освіти Румунії, мер міста Сучави, почесний президент Міжнародної освітньої організації, яка започаткувала проведення таких освітніх конгресів по всьому світу. Періодичність проведення наукових зустрічей – один раз на чотири роки, попередня країна, яка була господинею такого заходу – Турція. Сподіваємося, що в недалеко майбутньому Україна також зможе прийняти таких почесних гостей в одному із національних вишів.

Чудовим враженням від конгресу була зустріч української делегації з міністром освіти Румунії і запрошення до участі в роботі Асоціації Педагогічної академії Румунії завідувача кафедри початкової та дошкільної освіти Мачинської Наталії.

Цікаво, хвилююче, перспективно….

Підготувала: проф. Мачинська Н.І.