Навчальна практика – через соціально-педагогічний діалог

11.12.2019 | 23:14

З 25 листопада 2019 року у студентів ФПЛ-31 факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана Франка розпочалась навчальна (психолого-педагогічна) практика на базі Товариства «Родина Кольпінга» у м. Львові (Голова Товариства – професор Катерина Островська).

В цей час почалась пілотажна трьохстороння взаємодія нашого університету ( ЛНУ ім. І.Франка ) і Товариства «Родина Кольпінга» у м. Львові з КНП ЛОР “Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та репресованих імені Ю.Липи”, координатором якої є доцент Сулятицький Іван Васильович. Таким чином, студенти, у яких керівником практики від кафедри призначено доцента Сулятицького Івана Васильовича. проводили практику не тільки за стандартними алгоритмами у інклюзивних дитячих установах, а у реабілітаційному відділення Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи».

Таке унікальне поєднання педагогічних компетенцій і їх використання у психолого-відновлювальних бесідах (діалогах) з пацієнтами лікувальної установи відбувалось вперше за період існування кафедри «спеціальної освіти та соціальної роботи».  Цьому дню передував великий об‘єм роботи, клопітка праця ініціаторів – заступника головного лікаря шпиталю, депутата Львівської обласної ради Ільківа Ігоря Петровича зі сторони університету і Товариства – доцента кафедри, голови Центру психоінформації і члена «Родини Кольпінга» Сулятицького Івана Васильовича, в подальшому – переговори і формати співпраці від професорів Островських Катерини Олексіївни та Ігоря Петровича і керівників підрозділів шпиталю, і офіційний, правовий рівень, який став можливий завдяки гнучкій мудрості ректора університету професора Мельника Володимира Петровича і генерального директора КНП ЛОР “Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та  репресованих імені Ю.Липи” кандидата медичних наук Прикупенка Максима Васильовича. Всіх сторони, як нам відомо були скоординовані в особі Івана Васильовича, який посадив за круглий стіл: керівництво Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи, представників товариства «Родини Кольпінга» та представників ЛНУ ім. Франка.

Предметом обговорення і змістом угоди про співпрацю сторін визначено взаємодію у інформаційній, методичній, науково-дослідній діяльності, проведенні заходів, спрямованих на підвищення професійного рівня спеціальних педагогів та психологів, а також організації проходження практики, проведення круглих столів та відкритих зустрічей для викладачів та студентів педагогічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. В результаті обговорень дискусійних моментів учасники круглого столу сформували пропозицію щодо вдосконалення процесу організування та проведення навчальної практики. Також домовилися створити сприятливі умови для стажування у вільний від навчання час; забезпечити якісну роботу кафедри щодо організування та проведення навчальних практик студентів. І ось цей день настав від чого ми безмежно щасливі і наші студенти уже мають змогу проходити практику у цьому закладі.

На початку роботи керівництво госпіталю, а саме в той час в.о. головного лікаря Сереч Роман Асафатович провів настановчу конференцію для практикантів. Розповів про історію, специфіку даного закладу, адже госпіталь є установою закритого типу, на лікуванні тут перебувають інваліди війн, постраждалі від Чорнобильської АС та самотні люди різного, особливо похилого віку. Заклад налічує 16 відділень, 700 місць, та близько 900 працівників. Львівський госпіталь інвалідів війн та репресованих імені Юрія Липи є найбільшою установою даного типу в Україні.

Під час зустрічі також були присутні Ільків Ігор Петрович який є заступником головного лікаря з питань медико-психологічної реабілітації учасників АТО  і який став керівником практики від закладу, а також Коцань Ростислав Михайлович, завідувач нейрореабілітаційного відділення, який радо прийняв студентів і надав можливість ознайомитись із психологічним станом людей з спінальною травмою та іншими потребуючими діалогової підтримки категоріями пацієнтів, в тому числі з сім’ями (дітьми) учасників АТО-ООС. Загалом під час практики студенти спілкувались, вели спостереження, робили діагностичне обстеження учасників зони АТО і цих категорій. Зуміли зібрати цінний матеріал для подальшої роботи у цьому напрямку. Також поспілкувались із психологами та психіатрами даного закладу, ознайомились із робочими моментами цієї професії.

Робота, яка була проведена практикантами, цінна не лише для них, а й для лікарів цього закладу, адже вони піклуються та переживають не лише за фізичне, а й психологічне здоров‘я своїх пацієнтів.

На завершення настановчої конференції представники університету подякували присутнім за співпрацю та передали для спільного користування  сучасний масажер для ніг. І висловили згоду кафедри стати експериментальною базою для пошуку та розвитку спільних ідей у налагодженні ефективної співпраці з керівництво Львівського обласного госпіталю інвалідів війн та репресованих ім. Юрія Липи.

Наприкінці хочемо висловити пієтет і подяку деканові факультету педагогічної освіти, доцентові Дмитрові Дмитровичу Герцюку за пошук вишуканих і доволі практичних засобів у розширенні змісту і напрямів нашої фахової підготовки, прикладом чого стали наші обширні надбання на практиці у шпиталі. До слова, спільно з керівником практики нашої підгрупи, доцентом Сулятицьким І.В. – підтримуємо його ідею про назву цієї співпраці «Клініка соціального діалогу». Нам пройдений і ведений у відновлювальних стаціонарах діалог з реально потребуючими приніс багато нових умінь.

Допис про подію складено студентами групи ФПЛ-31:
Порохнявою Анастасією, Кривенькою Христиною, Шурко Марією,
Дожук Христиною, Ящук Дариною, Єлинець Іванною,
Гунькало Оленою, Венгловською Анною.