«Поезія – це свято, як любов…» (гала-концерт фіналістів ІІІ Факультетського конкурсу поетичного слова)

24.03.2019 | 22:07

21 березня, у Міжнародний день поезії, на факультеті педагогічної освіти відбувся довгоочікуваний гала-концерт фіналістів ІІІ Факультетського конкурсу поетичного слова «Поетичний велосиПЕД»-3 (організаторка й модераторка – Р. Жаркова). Девізом Конкурсу вже кілька років слугують слова Енштейна: «Життя – це катання на велосипеді. Аби зберігати рівновагу, мусиш рухатися вперед!».

Таке творче змагання проведено втретє. Упродовж останніх зимових тижнів  (з 15 лютого до 01 березня) тривав прийом конкурсних робіт наших студентів. На поштову скриньку конкурсу надійшло 11 заявок-анкет з доданими текстами. Радує те, що конкурсантки відчувають внутрішню потребу ділитися своїм поетичним словом, доносити його до слухачів…

Прологом до конкурсних номерів стали поетичні виступи Н.М. Заячківської та О. Тимошенко. З вітальним словом до присутніх звернулася член журі Конкурсу, викладач факультету педагогічної освіти, доцент кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи, поетеса Надія Михайлівна Заячківська. Вона пише вірші під псевдонімом Надія Стрем, авторка збірки «Ириця». Саме з цієї збірки Надія Михайлівна зачитала декілька поезій.

Подарувала глядачам свої поетичні рядки студентка заочного відділення спеціальності «дошкільна освіта» Ольга Тимошенко. Ольга народилася в місті Радехів, перший вірш написала у 13 років. Авторка трьох поетичних книг – «Кохання в подарунок», «Якщо б тільки» і «C’est la vie!». Олина поезія – про весну і ніжність, про любов до світу, у якому живе кохання…

Опісля минулорічним конкурсантам вручили «Альманах» з їхніми творами (у збірку увійшли поезії Вікторії Білоусової, Марічки Вахули, Галини Козак, Діани Кульчицької, Ольги Лавро, Ірини Мельник, Світлани Сидорець, а також Ольги Тимошенко і викладачів факультету – Н. Заячківської та Р. Жаркової).

Далі – наші учасники, представляючи визначені номінації (тематичні напрями Конкурсу), презентували глядачам не лише художні тексти, а й власні роздуми про літературну творчість, поезію у своєму житті, свої мрії.

У номінації «Поезія Світу» свою пейзажну лірику озвучила шанувальниця краси поезії і весни Світлана Сидорець (ФПЛ-21).

У номінації «Поетична проза» свої творіння прочитали двоє дівчат: та, що стукає в серце читачів своєю прозою – Ірина Кукляк (ФПШ-21) та любителька мультиків, класичної музики і книг-щоденників Ірина Мельник (ФПД-31).

У номінації  «Поезія почуттів» присутніх вразила своїми одкровеннями вісімка трепетних поеток: романтична і безмежно відверта Марічка Вахула (ФПД-31), шукачка натхнення і поетичного спокою Оксана Веретельник (ФПД-21), майже-сестра «Маленького принца», завжди усміхнена волонтерка і поетка Оленка Качалка (ФПШ-31), чарівна мандрівниця і дарувальниця поетичного тепла Діана Кульчицька (ФПШ-31), закохана у природу і книги, у мрії і життя Оля Лавро (ФПШ-31), поетка і волейболістка, юна композиторка і вокалістка Юлія Макарій (ФПД-11), креативна слухачка струн гітари і власної душі Інна Романів (ФПШ-12), емоційна і непосидюча, енергійна й окрилена поезією Дар’я Тютько (ФПШ-12).

Члени журі (викладачі факультету: Мачинська Н.І, Стахів М.О., Крохмальна Г.І., Заячківська Н.М., Лещак Т.В.,  Жаркова Р.Є.; і незалежний експерт – Ольга Тимошенко) визначили кращі поетичні твори шляхом таємного голосування (жодних імен-прізвищ не подавалося, вказана була тільки назва поетичної добірки, з якої узято вірш для прочитання). Важливими критеріями, на думку членів журі, були новизна творчих пошуків, індивідуальність автора, оригінальність поетичного мислення, відповідність темі, жанру й стилю, мовна грамотність і, звичайно, авторський потенціал подальшого розвитку. Після читань і перечитувань, напружених роздумів і вагань, журі вирішило (оскільки не всі зі шести визначених номінацій були представлені) присудити відзнаки за художню майстерність авторських поезій. Отже, наших переможців названо:

1 місце – Юлія Макарій;

2 місце – Оленка Качалка;

3 місце – Оксана Веретельник.

Відзнаки читацьких симпатій журі отримали всі конкурсантки. Дипломами й подарунками фіналістів нагороджував голова журі Конкурсу, декан факультету педагогічної освіти Д.Д. Герцюк. У вітальному слові декан зазначив, що Конкурс має стати доброю традицію на факультеті, де стільки неймовірно талановитих і прекрасних студентів.

Глядачі зі завмиранням сердець слухали поезії, насолоджувалися прекрасними піснями у виконанні Тоні Сови (життєствердна «Веснянка»), Юлії Грушко (романтична «Lovestory»), Яніни Сорокати і Оксани Бабляк (запальна «Дівчина-весна»), Василини Сколоздри (хвилююча «Прірва» і чуттєва «Фортепіано» (в дуеті), Олени Якоб’юк (зворушлива «Я відпускаю…»), Андріани Якимович і Андріани Подусівської (ніжна «Будь зі мною» під супровід гітари), Соломії Лісецької (світла «А я лиш там» і закохана «А я тебе люблю…»), Юлії Макарій, Олени Якоб’юк і Яни Бугаєнко (ностальгійна «Відпусти»). Фортепіанне соло Катерини Клименко викликало в багатьох сльози спогадів.  Надзвичайно піднесеною була танцювальна композиція «Місто спить» (пісня незабутньої Квітки Цісик), яку блискуче втілили на сцені Неля Салай і її партнер Микита.

Сподіваюся, це березневе поетичне багатоголосся надовго залишиться у душах наших учасників і глядачів. Наостанок хочеться ще раз привітати учасників і переможців ІІІ Факультетського конкурсу поетичного слова «Поетичний велосиПЕД»-2019, побажати їм щоденного натхнення і віри у те, що, як сказала Ліна Костенко, «Поезія – це свято, як любов…».

Роксолана Жаркова,

організаторка конкурсу, член журі