Участь у засіданні круглого столу «Психологічна реабілітація воїнів АТО/ООС. Міжнародний досвід» (ВРУ, 31.05.2019)

02.06.2019 | 20:16

Проблема психологічних наслідків війни – спільна як для законодавців, так і для освітян

Війна – це завжди незворотна і страшна втрата:

найфатальніша – життя, здоров’я, каліцтво, близьких, рідних, друзів, створеної справи, вимушена втрата дитинства, втрата комфорту і безпеки, втрата звичності власного стану,  задоволення оточення і взаємин з іншими, незагнузданий неспокій, страх повторень чогось самому незрозумілого, судорожного, темінь завтрашнього – втрата смислу «бути далі» – смислу життя.

Саме ця нинішня  українська біда – втрата себе і смислу «бути  далі»  і стала лейтмотивом зібраного Верховною Радою України вчорашнього (у п’ятницю 31 травня 2019 року) круглого столу, який мав назву «Психологічна реабілітація воїнів АТО/ООС. Міжнародний досвід».

Учасниками цієї консолідованої наради стала вся фахова владна і громадська  спільнота небайдужих і думаючих  про психічні рецидиви війни людей.

Серед таких – Уповноважений Президента України у справах учасників АТО – Вадим СВИРИДЕНКО, заступники – Міністра у справах ветеранів України  військовий психолог за фахом Оксана ГАВРИЛЮК (див. фото із членами робочої президії) і Міністра соціальної політики України Олександра Чуркіна, профільні заступники голів ОДА, департаментів охорони здоров’я, керівники профільних медичних закладів, міжнародних і громадських організацій.

Особливо змістовним були презентації СПІВОРГАНІЗАТОРА заходу – КУ «Дніпропетовська обласна клінічна лікарня ім. І.І.Мечнікова» в особах головного лікаря, професора Сергія РИЖЕНКА (на фото – професор С.Риженко і доцент І.Сулятицький задоволені взаємним досвідом на фоні робочої президії круглого столу потисканнями руки скріплюють угоду на подальшу співпрацю).

Львівщину на цьому державному заході з ініціативи Обласної ради  офіційно представляли військовий лікар, легендарний організатор госпіталю Майдану і АТО, депутат обласної ради, полковник Національної гвардії ( у резерві) Ігор ІЛЬКІВ, – нині заступник головного лікаря з медико-психологічної реабілітації воїнів АТО Льві́вського обласного го́спіталю інвалі́дів війни́ та репресо́ваних і́мені Ю́рія Ли́пи і член правління, доцент кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи факультету педагогічної освіти ЛНУ імені І.Франка, військовий етнопсихолог Іван СУЛЯТИЦЬКИЙ. керівник програми психологічної допомоги  родинам АТО/ООС та вимушено переміщених із зони війни Товариства «Родина Кольпінга».

При надзвичайно насиченому плану дводенної  роботи  круглого столу учасники зі Львова зуміли достойно представити ефект спільно напрацьованого лонгітюдного ланцюга відновлювального психологічного супроводу воїнів АТО – від психопідтримки  при стаціонарному лікуванні у шпиталі – і до виїзної психологічної підтримки за місцем проживання, що і здійснює кафедра спільно з Товариством Кольпінговців Львівщини.

Наш виступ на круглому столі (І.Сулятицький) прозвучав в кількох напрямах: з одного боку – як досвід комплексного консультування воїнів і ВПО психотерапевтами, реабілітологами, юридичного сприяння і капеланської настанови, який ми здійснюємо впродовж більше трьох років у вирішенні питань, як зняти психологічну напругу, подолати наслідки психологічної травми, відновити нормальний стиль взаємовідносин, виправити порушення мовлення дав повну підставу.

З іншого боку – ми вибудували систематизовану рекомендацію для Верховної ради України і  офісу Уповноваженого Президента про те, як реально охопити психореабілітаційною допомогою всі верстви потребуючих, які законодавчі і основні державні рішення необхідно прийняти щоб ця реабілітація була  дієвою, а не популістикою, яким чином налагодити її через об’єднані територіальні громади (ОТГ), прийоми запобігання деструктивного впливу психотравм війни на чутливу психіку дітей, включення як ресурсу на місцях шкільних психологів з цільовою їх допідготовкою на тренінгах від кафедри, роль перепрофорієнтування учасників бойових дій під нові післябойові обставини адаптації, про потрібність залучення соціальних працівників у діалогову терапію для воїнства, що перебуває у клінічному стаціонарі і інші. Більшість з наших порад були свіжими тому активно сприйняті присутніми і схвалено взяті у законодавчу роботу головним модератором заходу – Першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я КОРЧИНСЬКОЮ Оксаною (див. світлини).

Знаковим фактом  участі доцента І.Сулятицького було і те, що виданий львівськими авторами посібник «Психолого-корекційний практикум травм війни» (І.Сулятицький, К.Островська, В.Осьодло) виявився просто більш обширнішим науково-прикладним матеріалом аналогічних напрацювань колег психотерапевтів – лікарів із Дніпра, який викладений у презентаціях круглого столу з назвою «Лікарня Мечникова». Бойова травма. Психічні наслідки.Системний підхід. Реабілітація. (див.фото: професори – С.Риженко, Б.Михайлов, С.Мороз) і з точнісінько ідентичним малюнком на титулі, що є символом однакових смислових обдумувань проблеми клінічними психотерапевтами з Дніпра і корекційними психологами і соціальними терапевтами зі Львова.

До слова – на завершення роботи круглого столу, через модератора – Народного депутата України, учасника бойових дій війни на Сході О.Корчинську нам передано рідкісний екземпляр видання дніпровських колег – книга «Війна в Україні: патоморфоз психічних і поведінкових розладів» (див.фото: професори – Б.Михайлов, С.Риженко, С.Мороз). Ми, в свою чергу, в боргу не залишимось – на їхнє прохання за згодою  авторів і за сприянням друкарні «Справи Кольпінга в Україні», підготуємо комплект посібника «Психолого-корекційний практикум травм війни» (І.Сулятицький, К.Островська, В.Осьодло) і матеріали круглого столу «Гуманітарні ресурси – родинам захисників України» (капеланство, прикладна психологія, охорона здоров’я, юриспруденція, 7 лютого 2018 року.

Назва цього нашого експрес-повідомлення народилась від уявної думки про те, що більшість прихильної до нас громадянської спільноти добре знає, що Львівське Кольпінговство (професори Катерина та Ігор Островські) якісно витреновує інклюзивну сферу багатопрофільними сертифікованими за євростандартами тренінгами з надання психологічної допомоги дітям і дорослим різних нозологій, модеруює діяльність Університету Третього віку, консультує в районах регіону родини учасників АТО/ООС та ВПО, вивчає інноваційні запити і допомагає освітньо-консультативними практиками виконавчим радам ОТГ. Далеко менше знають про нас як ініціаторів і розробників законодавчих пропозицій в таких особливих напрямках діяльності, яким є напрям національної програми  подолання психологічних травм війни.

Аргументовано інформуємо, що законодавці України, в особі Народного депутата України О.Корчинської, Уповноваженого Президента України у справах учасників АТО Вадима Свириденка, заступників Міністра у справах ветеранів України Оксани Гаврилюк і Міністра соціальної політики України Олександри Чуркіної, не просто почули Товариство «Родина Кольпінга» у справі системи роботи з психотравмами війни, а й запропонували прийняти пропозицію Уповноваженого Президента України у справах учасників АТО Вадима Свириденка стати їх громадським представництвом у західному регіоні країни, яку ми вже конструктивно опрацьовуємо.

Завідувач кафедри професор Катерина Островська

Керівник цільових програм роботи з родинами АТО/ВПО доцент Іван Сулятицький