В Університеті відбулась ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми початкової освіти та інклюзивного навчання у світлі євроінтеграції»

15.05.2016 | 01:58

12 – 13 травня факультет педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка спільно з Жешівським університетом (Польща) провели ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми початкової освіти та інклюзивного навчання у світлі євроінтеграції». У роботі конференції взяли участь провідні українські та закордонні вчені, що поділилися власними міркуваннями щодо особливостей сучасної початкової освіти й розвитку корекційної педагогіки, обговоривши можливі шляхи оновлення змісту початкової освіти, проекти співпраці педагогів і дітей з особливими потребами, проблеми та перспективи євроінтеграційних процесів сучасного освітнього простору. До учасників конференції звернувся з вітальним словом проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету М.В. Лозинський.DSC_0004 Мар’ян Володимирович наголосив, що початкова школа є основою вищої освіти і підґрунтям розвитку науково-освітнього потенціалу нації. Проректор побажав присутнім доброї праці, якісного обміну ідеями й досвідом, а також налагодження тісних наукових відносин у європейському вимірі.

Заступник декана факультету педагогічної освіти доц. Л.С. Нос у вступному слові окреслила мету і завдання конференції, висловила думку про готовність педагогічної науки і фахівців освітньої сфери відповідати на непрості виклики сьогодення.

DSC_0023

 

Модератором наукового зібрання була Н.І. Мачинська, доктор педагогічних наук, в.о. завідувача кафедри початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, вона й відкрила урочисте пленарне засідання актуальною й досить неординарною доповіддю на тему професійних деструкцій педагогів у соціальному та гендерному аспекті.

 

Львівський університет зібрав у своїх стінах вчену еліту Києва, Запоріжжя, Чернігова, Харкова, Чернівців, Луцька, Сум, Полтави, Глухова, Бердянська, Херсона, Дрогобича, Івано-Франківська, Мукачева, Ужгорода, Кам’янця-Подільського.

DSC_0020

З особливою приємністю слід зазначити про присутність на цьогорічній конференції делегації науковців з Університету імені Яна Кохановського (Польща). Наші колеги у своїх доповідях окреслили питання, пов’язані з психоемоційним та психофізичним станом молодших школярів, важливістю організації для їх розвитку гармонійного освітнього середовища, зазначили деякі аспекти професійної підготовки педагогів у Польщі.

DSC_0159

У рамках конференції діяли п’ять секцій: «Педагогічна діяльність у сучасному освітньому просторі», «Професійна підготовка фахівців початкової та дошкільної освіти в контексті соціальної мобільності», «Вітчизняний і зарубіжний досвід та перспективи розвитку початкової освіти», «Інноваційні технології у початковій освіті», «Проблеми інклюзивного та інтегрованого навчання в системі початкової освіти».

Також відбулися три цікаві майстер-класи, присвячені застосуванню новітніх технологій у навчально-виховній діяльності педагогів: «Використання інноваційних технологій у практичній діяльності викладача класичного університету» (доц. В. Лобода (Львів)), «Квантові технології в системі надання корекційно-реабілітаційних послуг» (проф. О. Глоба (Київ)), «Прийоми використання інтерактивної дошки у початковій школі» (асист. О. Лущинська (Львів)).

DSC_0208

Змістовна наукова програма конференції вдало доповнилася культурним дозвіллям і, незважаючи на те, що два дні промайнули блискавично, організатори й учасники відзначили необхідність подібних науково-освітніх діалогів.

DSC_0184

Роксолана Жаркова