Львівський Університет на сторожі інтересів суботньо-недільних україномовних шкіл за кордоном

29.03.2021 | 16:23

Одне з надважливих питань, пов’язаних із зовнішньою трудовою міграцією українців, є забезпечення освіти дітей, що виїжджають з батьками за кордон.

На теперішній час, у країнах з найчисельнішою українською діаспорою діє мережа культурно-освітніх центрів (суботньо-недільних шкіл), де українські діти мають змогу один раз на тиждень отримувати консультативні послуги від українських учителів, що також проживають у цих країнах. Здебільшого, такі центри діють при громадських організаціях і не мають статусу освітнього закладу у країнах проживання. Щоб зробити суботньо-недільні школи більш привабливими для українців за кордоном, забезпечити їх діяльність фахівцями, які володітимуть компетенціями, необхідними для якісного викладання предметів, проведення дозвілля, надання консультацій у сфері корекції та психотерапії, віце-президент Світового Конгресу Українців (СКУ) Павло Садоха звернувся до освітян Університету з проханням організувати супровід україномовних освітніх інституцій у країнах Європи. Відповіддю університетської спільноти, в особі декана педагогічного факультету Дмитра Герцюка, заступника декана Любові Нос, завідувачів кафедр спеціальної освіти та соціальної роботи Катерини Островської і почакової та дошкільної освіти Наталії Мачинської, викладачів: Віри Корнят, Ірини Субашкевич, Марії Стахів, Олени Лущинської, стала ініціатива запровадження експерименту регіонального рівня за темою «Впровадження структурно-функціональної моделі забезпечення комплексної підтримки україномовної освіти за кордоном» у 2021–2025 роках.

Ініціатива була підтримана ректором Львівського  Університету Володимиром Мельником та директором департаменту освіти та науки Львівської облдержадміністрації Олегом Паскою. 17 березня 2021 р. вийшов наказ департаменту освіти та науки ЛОДА про проведення цього експерименту (науковий керівник – Катерина Островська, завідувач кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи, доктор психологічних наук, професор).

Попереду багато аналітичної, пошукової, конструктивної праці в напрямку забезпечення умов для збереження та формування національної ідентичності українців за кордоном.