Поїздка делегації факультету педагогічної освіти до Університету м. Валенсія (Іспанія)

11.03.2017 | 20:43

З 1 по 4 березня 2017 р. команда учасників міжнародного проекту «Удосконалення підготовки викладача для прикладного навчання в галузі професійної освіти / Improving teacher education for applied learning in the field of vocational education» в рамках Програми Еразмус + за напрямом KA2: Розвиток потенціалу вищої освіти / Capacity Building in the Field of Higher Education від Львівського національного університету у складі декана факультету педагогічної освіти Герцюка Д.Д., доцентів кафедри загальної та соціальної педагогіки Горук Н.М. і Равчини Т.В. взяла участь у другому семінарі проекту, який відбувся  на базі Університету  м. Валенсії (Іспанія). Подібно до першої зустрічі у м. Констанц (Німеччина) учасниками цього семінару були представники партнерських вищих навчальних закладів Європи та України, які задіяні у проекті – університету м. Констанц (Німеччина), Віденського університету економіки та бізнесу (Австрія), Університету м. Валенсія (Іспанія), Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Інституту професійної освіти та підготовки Національної Академії педагогічних наук України, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Київського інституту професійних кваліфікацій, а також Львівського національного університету імені Івана Франка.

У перший день зустрічі учасникам проекту було представлено особливості системи професійної освіти та педагогічної підготовки викладача професійної освіти Іспанії. З доповіддю «Система іспанської професійної освіти» виступив професор кафедри організації викладання і шкільництва (Department of Teaching and Scholastic Organisation) Університету Валенсії доктор Фернандо Маруенда. Хуан Апарісі, доктор, професор цієї ж кафедри ознайомив присутніх з особливостями підготовки вчителя професійної освіти в Іспанії. З інформацією про особливості професійної та педагогічної освіти в Україні виступили представники українських вищих навчальних закладів, які повідомили про плани, проблеми і перші кроки у контексті реформування системи підготовки викладача професійної освіти. Зокрема,  делегація  факультету педагогічної освіти  ЛНУ імені Івана Франка  представила  для обговорення   ідею  реалізації у рамках  проекту  концепцію підготовки тьюторів  з працевлаштування осіб з особливими потребами.

Учасники проекту за планом відвідали також відомі в Іспанії сучасні професійно-технічні заклади (CSFP Misericordia, CNRFP Paterna), ознайомилися з системою підготовки фахівців різних виробничих спеціальностей. Особливий інтерес в учасників викликав професійно-технічний заклад  CNRFP Paterna, який надає освітні послуги тимчасово безробітним у набутті нової професії або тим, хто бажає змінити спеціальність чи підвищити кваліфікацію.

Семінар у Валенсії пройшов в атмосфері плідного діалогу, обміну думками, пошуку спільного бачення. Було узгоджено наступні цілі, завдання й функції діяльності кожного закладу вищої освіти, окреслено напрями подальшої співпраці. Ця зустріч в Іспанії сприяла зміцненню дружніх стосунків партнерів проекту, формуванню згуртованої спільноти учених, фахівців у галузі підготовки викладача професійної освіти.

Наступна зустріч представників проекту відбудеться у   травні 2017 року  у Львові на  базі  факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана  Франка.

Дмитро Герцюк, Наталія Горук, Тетяна Равчина