На факультеті педагогічної освіти відбулася зустріч з представниками німецького Інституту КІМ

13.07.2021 | 18:07

12 липня 2021 року в актовій залі факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч з представниками Інституту КІМ (Німеччина) щодо презентації в Україні актуального напрямку психотерапії – Концепції Інтегративних Методик.

В обговореннях взяли участь викладачі Львівського університету, гості з Німеччини, учасники КІМ-курсів та інші фахівці зацікавлені у розвитку актуальних психотерапевтичних напрямків. Співпраця з інститутом КІМ має на меті підготувати фахівців в Україні, які зможуть розповсюджувати метод, розроблений у відповідь на виклики післявоєнної Німеччини, коли країна зіштовхнулась з величезною проблемою психологічних травм війни, нездатністю військових, які повернулись з фронту, адаптуватись до реалій мирного часу. Ця проблема є неймовірно актуальною для сьогоднішньої ситуації в Україні, де, на жаль, бракує досвіду і відповідних інструментів у допомозі учасникам ООС у контексті власне психологічної травми. У центрі Концепції Інтегративних Методик лежить теорія, яка пояснює, як формується наша життєздатність, і як можна на практиці знову викликати в людини жагу до життя.

Зустріч розпочалася із вітального слова голови правління інституту КІМ в Україні, завідувачки кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи ЛНУ ім. Івана Франка Катерини Островської: «Сьогодні ми зібрали тут квінтесенцію тих українських фахівців, які могли б зацікавитися напрямком психотерапії КІМ та не лише вивчати й застосовувати його, але й поширювати свої знання далі. Я переконана, що такий досвід буде дуже цінним для нашої країни, адже Концепція Інтегративних Методик в перспективі може допомогти ефективно працювати не лише з людськими травмами, але й вирішувати справді гострі, кризові ситуації».

Психологиня, психоаналітик, тренерка, супервізорка КІМ Концепт Ольга Олійник розповіла про те, як виникла ініціатива співпраці з Інститутом КІМ та описала шлях творення проєкту «Подолання травм – отримання ресурсів на майбутнє». «Безперечно, українці не були готові до того, що на Сході розпочнеться війна. Ми не мали необхідного досвіду, знань та вмінь для максимально ефективного припрацювання усіх можливих ментальних травм. Але такий досвід має Німеччина і ми зрозуміли, що вона може ним поділитися», – зауважила Ольга Олійник.

Також з вітальним словом до учасників зустрічі звернувся представник української діаспори в Німеччині Ігор Пирожик, який є членом німецько-українського товариства «Freie Ukraine Braunschweig» («Вільна Україна Брауншвайг»). Спілка стала одним із ініціаторів та благодійників, за сприяння яких українські фахівці отримали змогу навчатися в німецькому інституті КІМ. Так, Ігор Пирожик детально розповів про історію виникнення товариства, його діяльність, плани та амбіції. А також побажав усім присутнім здоров’я, енергії і цікавих обговорень.

Психологиня, психотерапевтка, соціальна працівниця, керівниця інституту КІМ Райнхільд Ценк зазначила, що концепт інтегративних методик широко застосовується у всіх галузях діяльності, метою яких є розвиток людини: медицина/психосоматика/психіатрія, теологія/душопастирство, соціальна робота, педагогіка, спеціальна та лікувальна освіта, супервізія, консультування, соціологія, коучинг, психологія, кризове втручання. Також Райнхільд Ценк розповіла про заснування методики КІМ та окреслила її можливості і досягнення.

Під час зустрічі усі присутні мали змогу переглянути фільм у форматі інтерв’ю з представниками Інституту КІМ в Німеччині та Україні. У стрічці фахівці ділилися своїми думками про психологічний стан українців, який створився за період війни на Сході, аналізували власні спогади і емоції та продукували ідеї щодо стабілізації ментального здоров’я суспільства.

Окремо Катерини Островська розповіла про розроблення технологій психотерапії, реабілітації та професійної орієнтації учасників операції Об’єднаних сил та внутрішньо переміщених осіб, зокрема, проілюструвала свої слова світлинами та висновками про апробацію технологічної карти ефективної психотерапевтичної допомоги внутрішньопереміщеним особам та учасникам ООС.

Під час заходу асистенти кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи ЛНУ ім. Івана Франка Олег Саламон та Лілія Дробіт поділилися своїми враженнями від участі у дворічному проєкті з навчання КІМ-методикам у Німеччині. Зараз вони як експерти та тренери допомагають навчати інших спеціалістів в Україні та поширювати освоєні навички з психотерапії КІМ.

На завершення зустрічі усі присутні перейшли до дискусії, обміну ідеями, думками, досвідом і спільного творення нових актуальних ідей у сфері психотерапії.

Більше фото