Студенти, магістри і фахові науковці спеціальної освіти стають у стрій психосоціальної послуги Львівщини пострадалим від ударів війни

24.11.2022 | 21:49

17 листопада 2022 р. студенти груп ФПЛ-31, ФПК-31, ФПЛ-32, магістри
та викладачі кафедри спеціальної освіти факультету педагогічної освіти
прийняли активну участь у організаційно-ознайомчій зустрічі з представниками
Служби під назвою «Медико-психосоціальна послуга Львівщини для ВПО» при
Львівській обласній військовій адміністрації.
Спікерами і гостьовими наставниками були головний координатор
Медико-психосоціальної послуги Львівщини для ВПО Валентин Бордун та
провідна психолог, психотерапевт Наталія Єфремова.
Зустріч організована доцентом кафедри спеціальної освіти, Головою
Українського центру психології безпеки і викладачем Іваном
Сулятицьким, за що йому особлива подяка.
Значна змістовно-підготовча робота і сприяння цьому
здійснена завдяки навчально-практичних лабораторій і амбулаторії
Львівського осередку ГО «Справа Кольпінга на Україні », за що велика подяка
професорам Островські Катерині та Островському Ігореві, викладачам і
консультантам напрямків і амбулаторій ЛО ГО «Справа Кольпінга на Україні»
Лілії Дробіт та отцю Олегові Саламону, доцентам Богдані Андрейко і Маряні
Породько. Без їх якісних і конструктивних научінь і практик на базі
Львівського Кольпінга ми б не могли так фахово і глибоко розуміти ту
обширну проблематику. про яку на зустрічі говорили гостьові спікери
Цей семінар – практикум був максимально корисний, адже тема як ніколи актуальна.

Адже російська війна проти України змусила тікати наших громадян від
тотальної біди з під шалених обстрілів, каліцтв і смертей. На Львівщину з
інших міст евакуйовувалась велика кількість людей, і до сьогоднішнього дня
продовжують міграційні переміщення від загроз маса українців…. старенькі,
діточки, хто втратив житло і роботу, розмірене життя і власну перспективу з
маленькими діточками на руках, часто з однією лише сумочкою .. .. тих які

виїжджали дальше, за кордон…., і ті.., хто розчарований і вимучений недолею
повертається назад на Україну.. .
Кожен з цих людей має певні запити, але не кожен має душевні ресурси,
не кожен морально і фізично готовий до тих викликів, з якими стикнулись.
Тому поступово, опираючись на ці запити, а це, здебільшого, задоволення
базових потреб, виникло таке поняття, як «Медико-психосоціальна послуга»
це безкоштовна комплексна допомога для внутрішньо переміщених у Львів
людей – говорить валентин Бордун. Волонтери, медики, психологи – це ті люди,
які знаходяться там цілодобово від 26 лютого, щоб якомога краще виконати
свою роботу. Своїм прикладом вони показують, що нам потрібно об’єднуватись
та допомагати людям, які цього потребують.
Психологічна підтримка, юридична консультація, адресна та фінансова
допомога, скерування до лікаря це все входить в обов’язки «Медико-
психосоціальної послуги». Оскільки не всі мають можливість купити житло,
забезпечити себе продуктами харчування, при великому стресі людина не може
критично думати над глобальністю даної проблеми, тому завдяки послугам, які
надає «Медико-психосоціальна організація» стає легше вирішити ці всі питання.

 Всім присутнім на зустрічі цінним було від спікерів почути і дізнались, що психологи працюють з різними людьми у віковому діапазоні від 8 до 91 року: діти, дружини, матері, вдови, літні люди, особи з інвалідністю і в більшості з них спостерігають основні 4 фактори, які потрібно пропрацювати  ̶  стрес, страх, невизначеність, різна інформація. Окрім цього є інші проблеми, такі як втрата, розлучення з родиною. 

Обов’язком і місією психологів також є взаємопідтримка для тих людей, що прибувають, для колег, для себе самих , щоб не вигоріти від надмірного навантаження . Зазначили, що кількість людей, які приїжджають у Львів від 24 лютого зменшилась, але в той же час людей з інвалідністю – збільшилась. Бувають люди зі складними травмами, з якими неможливо впоратись самостійно, тому тут важлива командна робота.

Координатором також чітко окреслено, що «Медико-психосоціальна послуга Львівщини для ВПО» допомагає як на вокзалі, так і в консультативно-координаційних центрах, закладах освіти і також надає інші послуги, які є дотичними до спілкування з внутрішньо переміщеними особами. Важливим було дізнатись про те, як розпізнати людину, якій потрібна допомога: вона сама підходить до волонтерів, або волонтери, які мають вже базові навички, розуміють, що потрібна допомога і самі підходять до неї, починають бесіду (щоб людина не відчувала себе самотньою і щоб зрозуміти її потреби). 

Змістовним і цікавим був виступ Наталії Єфремової, провідного психолога Служби. Серед поширених запитань, які виникали в студентів в ході виступу були про те, які можна побачити перші ознаки того, що людина потребує підтримки; що робити, коли людина закривається в собі та як їй допомогти настільки наскільки вона цього потребує. 

«Довіра та почуття безпеки є одними з найважливіших факторів для взаємодії. Людині потрібен час для того, щоб довіритися, це відбувається дуже індивідуально.» – зазначає пані Наталя. Ми не можемо використовувати одні і ті ж психологічні техніки до кожної людини, хтось у стані напруги і стресу хоче побути в тишині, хтось хоче щоб з ним говорили, а хтось хоче виговоритися сам. Найголовніше не залишати людину сам на сам з своїми переживаннями, навіть прості фрази («Я поруч», «Чим я можу бути корисною для тебе?», «Що я можу зробити для тебе?»), можуть стати для людини порятунком. Саме про ці речі було дуже цікаво дізнатися від професійного психолога, було розглянуто декілька практичних випадків, які дали широке розуміння важливості психологічної підтримки та допомоги людям, які попали в скрутні життєві обставини. Ситуація, яку ми зараз спостерігаємо  є унікальною, як і реакції людей на неї, тож набуття нових навиків у роботі з людьми, беззаперечно буде важливим досвідом у нашій сфері діяльності.

У ході бесіди спікер мала змогу відповісти на питання які турбують студентів, адже усе це є невід‘ємною частиною нашого сьогодення. Важливо мати у своєму арсеналі знання, які зможуть допомогти у скрутній ситуації, полегшити людські переживання і подарувати спокій. Ось кілька питань які були обговорені:

Запитання:

  • «Як можна допомогти людині, яка створила навколо себе бар‘єр і на допомогу відповідає агресією?»

Відповідь:

  • «Насамперед людині варто дати зрозуміти, що вам можна довіряти. Розпитайте, чим ви могли б допомогти, знайдіть спільні точки дотику (якою у пані Наталі є те, що вона теж ВПО із Запоріжжя) чуючи про те,що ви пережили щось схоже, людина вже не буде очікувати від вас небезпеки. Також варто розуміти, що агресія, це не завжди напад, а інколи спосіб захистите себе, вберегтися від негативу який можуть причинити. Тому, найкращою допомогою у такій ситуації буде запитати у самої людини чого вона зараз потребує.»

Запитання:

  • «Якою може бути допомога для ВПО?»

Відповідь: 

  • Це досить багато етапів, які розпочинаються з оформлення документів, які засвідчуватимуть статус особи, з якими вона зможе отримувати виплати від держави, також це пошук житла і роботи, психологічна допомога, робота з психологами і опрацювання пережитого досвіду.»

Запитання:

  • «Люди в таких умовах закриваються в собі, і надягають свого роду маску (що в них все добре, а насправді глибоко в них захований страх, відчай) як можна допомогти відкритися людині і допомогти їй насправді настільки наскільки вона цього потребує?»

Відповідь:

Найкращий спосіб допомогти такій людині, це дати зрозуміти, що ви поруч, готові допомогти і вислухати те, що у неї на душі. Інколи люди навпаки хочуть закритися і пережити це на самоті, ви маєте розуміти це і дати таку можливість, адже це також допомога. Найкраща допомога – це задовльнити бажання і потреби людей, які пережили цей негативний досвід. Запитуйте: «Чим тобі допомогти?» «Що мені для тебе зробити?» «Що тобі зараз потрібно?»

 Перша дописом відповіла староста 1 курсу магістрів Ірина Комар:

  • Так ,було цікаво і корисно. Мені особисто , дуже корисні були поради про підтримку людей ,ніколи не знала ,як правильно підтримати людину в скруті ,не могла знайти правильних слів, а пані Наталя дала мені чітку і коротку відповідь ,на цей мій запит, просто теза/питання “Я поруч , чим я можу бути корисною для Тебе ,що я можу зробити для Тебе?!”,щиро вдячна ,саме за це.

  

Ця розмова стала корисним досвідом для усіх, хто був присутній, адже студенти отримали безліч необхідної інформації, яку застосовуватимусь у житті.

З коментарів організаторів, вважаємо доцільним відмітити, що ця зустріч буде мати змістовне продовження у конструктивній співпраці. оскільки вже є попередня домовленість і йде підготовка відповідних погоджувальних документів про те що студенти і магістри з фаховою первинною підготовкою з основ психокорекції і напрямків психотерапії, а також  з розумінням широкого спектру мовленнєвих сторін при різних ступенях психотравм будуть мати нагоду і волонтери, набуваючи досвіду і, …що головне, проходити частину виробничих практик на разом із спеціалістами і на базі як Медико-психосоціальної  послуги Львівщини для ВПО. Яка найбільше допомагає широкому колу потребуючих на вокзалі, так і в консультативно-координаційних центрах, закладах освіти і також в наданні інших послуг, які є дотичними до спілкування з внутрішньо переміщеними особами  

Щиро дякуємо організаторам !