Підвищення кваліфікації викладачів кафедри СО та СР за програмою «Концепція Інтегративних Методик (КІМ) у роботі з травмою» (Вольфсбург, Німеччина)

21.05.2019 | 11:11

17-21 травня 2019 року троє викладачів кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи, а саме: завідувач кафедри проф. Катерина Островська, асистенти Олег Саломон та Лілія Дробіт, взяли участь у черговому навчальному семінарі з курсу підвищення кваліфікації «Концепція Інтегративних Методик у роботі з травмою». Навчання проходить в Інституті Інтегративних Методик (КІМ) у Вольфсбурзі, Німеччині. Ініціатором навчального проекту є українська спілка в Німеччині «Freie Ukraine». Керівник проекту – Ольга Олійник, колишня студентка Львівського національного університету імені Івана Франка, яка проживає у Німеччині.

Цей навчальний проект, який фінансується урядовою структурою Німеччини, має на меті підготувати фахівців в Україні, які зможуть розповсюджувати метод, розроблений у відповідь на виклики післявоєнної Німеччини, коли країна зіштовхнулась з величезною проблемою психологічних травм війни, нездатністю військових, які повернулись з фронту, адаптуватись до реалій мирного часу. Подібна проблема є неймовірно актуальною для сьогоднішньої ситуації в Україні, де, на жаль, бракує досвіду і відповідних інструментів у допомозі учасникам ООС у контексті власне психологічної травми.

Українські фахівці протягом 3-х днів працювали в групі разом з німецькими колегами, здобуваючи, окрім безпосередньо нових психотерапевтичних компетентностей, досвід загальнолюдського сенсу співіснування та взаємоприйняття, відкриття нових скарбів у культурних та національних особливостях представників двох країн. Навчання триває. Наступна сесія відбудеться в Україні: 21-23 червня 2019 р., де навчені у Німеччині українські тренери будуть працювати асистентами німецьких тренерів з 20-ма українськими психологами, корекційними педагогами та соціальними працівниками.