29.04.2020 Онлайн зустріч з абітурієнтами на факультеті педагогічної освіти

30.04.2020 | 00:15
На факультеті педагогічної освіти провели дистанційну зустріч з абітурієнтами

В рамках циклу дистанційних зустрічей «Вступ – 2020 online»  сьогодні, 29 квітня, відбулася онлайн-зустріч представників факультету педагогічної освіти з майбутніми вступниками. З абітурієнтами поспілкувалися декан факультету, доцент кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи Дмитро Герцюк, завідувачка кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи, професорка Катерина Островська,  доцентка кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи Віра Корнят, доцентка кафедри початкової та дошкільної освіти Галина Крохмальна, голова студентської ради факультету Галина Мала, випускниця факультету педагогічної освіти, вчителька ліцею «Інтелект» Ірина Дорош, відповідальний секретар приймальної комісії Юрій Еліяшевський. Модератором зустрічі була працівниця Відділу маркетингу та комунікації Марія Цінцадзе.

Декан факультету привітав учасників вебінару, ознайомивши присутніх з історією факультету та його традиціями. Дмитро Герцюк зазначив, що факультет має свою особливість – це один з наймолодших факультетів Університету. Попри те, що історія педагогічної освіти у Львівському університеті розпочалася ще в 1812 році (саме тоді курс педагогіки з’явився у навчальних планах теологічного і філософського факультетів), факультет педагогічної освіти з сучасною його структурою створений у 2015 році. Сьогодні у складі факультету функціонують три кафедри – загальної педагогіки та педагогіки вищої школи, початкової та дошкільної освіти, спеціальної освіти та соціальної роботи. Дмитро Дмитрович розповів про освітні програми, відповідно до яких кафедри здійснюють підготовку студентів, наголосивши на тому, що у 2020 році здійснюватимуть набір на абсолютно нові освітньо-професійні програми «Логопедія» та «Олігофренопедагогіка. Психокорекційна педагогіка» (спеціальність 016  «Cпеціальна освіта»). Декан також окреслив переваги навчання на факультеті, розповів про міжнародну діяльність, організацію практик і співпрацю з громадськими організаціями.

Про кафедру спеціальної освіти та соціальної роботи розповіла її завідувачка Катерина Островська. Катерина Олексіївна зазначила, що навчання на кафедрі дозволяє випускникам працювати не лише за однією спеціалізацією, а й формує фахівців достатньо широкого профілю. Катерина Островська зауважила, що викладачі кафедри працюють над такими науковими темами як психолого-педагогічні засади корекційного навчання і реабілітації осіб з порушенням розвитку та інтеграційні аспекти підготовки фахівців до роботи в системі спеціальної освіти та в умовах інклюзії; зміст і технології професійної підготовки фахівців соціальної сфери. Професорка підкреслила, що особливу увагу кафедра приділяє організації практик, що дає студентам можливість закріпити здобуті упродовж навчання знання і «пережити усі деталі майбутньої професії на практиці». Катерина Островська додала, що студентам всіляко сприяють у розвитку наукового потенціалу через участь у різноманітних наукових конференціях і написання наукових робіт.

Доцентка кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи Віра Корнят розповіла про спеціальність 231  «Соціальна робота» і кваліфікації, які отримують випускники, завершивши навчання за цією спеціальністю. Віра Степанівна розказала про особливості роботи соціального працівника, його основні завдання та можливості працевлаштування, зазначивши, що соціальні педагоги працюють в органах влади, соціальних службах, освітніх установах, закладах охорони здоров’я, органах правопорядку, громадських організаціях.

Про кафедру початкової та дошкільної освіти розповіла її доцента Галина Крохмальна. Галина Іванівна поділилася інформацією про спеціальності, за якими кафедра здійснює підготовку здобувачів вищої освіти, наголосивши на добрих перспективах працевлаштування випускників. Галина Крохмальна відзначила також впровадженні новітніх технологій на кафедрі унаслідок активної міжнародної співпраці.

Своїми враженнями від навчання на факультеті поділилася випускниця, сьогодні вже вчителька ліцею «Інтелект» (Львівська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 69) Ірина Дорош. Випускниця зазначила, що реагування на виклики, які стоять перед професією вчителя, потребує ґрунтовної освіти і доброї підготовки. Педагог підкреслила, що «сучасний вчитель – це друг і партнер, ментор і наставник, порадник та організатор», тому варто «зберігати спокій і готуватися стати вчителем».

Голова студентської ради факультету Галина Мала розказала молодшим колегам про особливості навчального процесу і можливості для розвитку та реалізації наукового й творчого потенціалу. Студентка наголосила, що окрім навчання, на факультеті організовують чимало цікавих заходів, зустрічей, флеш-мобів. Галина додала, що упродовж навчання не забувають і про розвиток лідерських здібностей, які кожен охочий може реалізувати під час роботи у студентській раді.

З традиційною консультацією щодо особливостей вступної кампанії перед учасниками вебінару виступив відповідальний секретар приймальної комісії Юрій Еліяшевський. Юрій Ігорович ознайомив школярів з переліком конкурсних предметів, процедурою подання заяв в електронній формі, розказав про ймовірні терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Юрій Еліяшевський зауважив, якщо карантин закінчиться до 1 червня, то основна сесія ЗНО відбуватиметься упродовж 25 червня – 17 липня. Якщо ж карантин закінчиться до 1 серпня, то проведення основної сесії ЗНО припаде на 17 серпня – 4 вересня. Відповідно до термінів проведення ЗНО відбудеться і вступна кампанія. Окрім того, Юрій Еліяшевський роз’яснив абітурієнтам актуальну інформацію щодо змін, викликаних запровадженням карантину.