Bсеукраїнська науково-практична конференція «Професійна освіта та зайнятість осіб з особливими потребами: інноваційні підходи»

23.11.2018 | 15:05

21-22 листопада на кафедрі корекційної педагогіки та інклюзії факультету педагогічної освіти  за підтримки ГО «Справа Кольпінга в Україні» відбулася всеукраїнська науково-практична конференція «Професійна освіта та зайнятість осіб з особливими потребами: інноваційні підходи». 

До участі в конференції долучились кращі освітяни Львівщини, Волині, Рівненщини, Івано-Франківщини у галузі спеціальної освіти, декан факультету педагогічної  освіти ЛНУ ім. Івана Франка Дмитро Герцюк, секретар ГО «Справа Кольпінга в Україні» Василь Савка.

На конференції розглядались важливі аспекти професійної освіти для людей з особливими потребами. Надзвичайно змістовними і актуальними були доповіді голови Товариства «Родини Кольпінга в Україні», завідувача кафедри корекційної  педагогіки та інклюзії, проф. Катерини Островської «Профорієнтація та професійна зайнятість осіб з особливими потребами в ГО «Справа Кольпінга в Україні», члена Правління ГО «Справа Кольпінга в Україні», професора кафедри  корекційної  педагогіки та інклюзії Ігора Островського «Впровадження інклюзивної моделі в систему профтехосвіти: підготовка асистента майстра з виробничого навчання».

Поділились своїм досвідом і напрацюваннями щодо організації профорієнтаційної роботи та зайнятості осіб з особливими потребами колеги з Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, зокрема доц. кафедри педагогічної та вікової психології Наталія Вічалковська, доцент кафедри іноземних мов природничо-математичних спеціальностей Тетяна Книш, доцент кафедри педагогічної та вікової психології Оксана Іванашко. Змістовно було розкрито питання профтехосвіти людей з особливими потребами директорами ВПТУ: Іриною Буряк (Ставропігійське вище професійне училище м. Львова та Романом Федчишином (Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва).  Ст. викладач кафедри корекційної педагогіки та інклюзії, директор НРЦ «Довіра» В.Є. Лозинський презентував погляд на навчально-реабілітаційні центри як ресурс інклюзивної освіти в Україні. Фахово розкрито питання проблеми професійної орієнтації осіб з обмеженими можливостями та роль соціального педагога в інклюзивному середовищі – доцентами кафедри корекційної педагогіки та інклюзії Вірою Корнят, Ларисою Кальченко, Зоряною Фалинською, Лілією Дробіт, Христиною Сайко та викладачем кафедри психології філософського факультету ЛНУ ім. І. Франка Галиною Михальчишин.

Другий день конференції відбувався в рамках круглого столу «Інклюзія осіб з особливими потребами в закладах профтехосвіти» з обговоренням, підведенням підсумків та формуванням резолюції конференції. Учасники конференції мали нагоду відвідати міні-друкарню ГО «Справа Кольпінга в Україні», де навчаються друкарської справи діти та молодь з особливими потребами.

 

Важливо відзначити, що конференція є черговим кроком  у діяльності викладачів кафедри корекційної педагогіки та інклюзії спільно з ГО «Спрва Кольпінга в Україні» щодо  зміни в законодавстві України. У жовтні 2018 р. прийнятий Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг”: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2541-19

  1. Внести зміни до таких законів України:
  2. У Законі України“Про професійно-технічну освіту”

….

п.12) частини першу і третю статті 28 після слів “інструктора виробничого навчання” доповнити словами “асистента майстра виробничого навчання, асистента викладача”;

Цей закон зобов’язує привести у відповідність нормативно-правову базу України … тобто, уведення такої посади у класифікатор професій.