День української писемності та мови

09.11.2018 | 18:47

О місячне сяйво і спів солов’я,
Півонії, мальви, жоржини!
Моря бриліантів, це — мова моя,
Це — мова моєї Вкраїни.

Яка у ній сила і кличе, й сія,
Яка в ній мелодія лине
В натхнення хвилини! О мова моя,
Душа голосна України!

Володимир Сосюра

      Українська мова — рідна, солов’їна, барвінкова, дзвінка, мелодійна, багата, ніжна, співоча…

    9 листопада українці відзначають День української писемності та мови, який визначено указом Президента України 6 листопада 1997 року «на підтримку ініціативи громадських організацій… в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця».

     Традиційно в День української писемності та мови українці пишуть радіодиктант національної єдності, який звучить на хвилях Першого каналу «Українське радіо». Мета написання радіодиктанту полягає в єднанні навколо мови: українці всієї України та за її межами одночасно пишуть диктант, чим і виявляють свою пошану до рідної мови.

    Викладачі і студенти факультету педагогічної освіти долучилися до написання XVIII радіодиктанту єдності. Перед написанням радіодиктанту студентка групи ФПД-11 Бугаєнко Яна чуттєво продекламувала глибокий вірш Олександра Олеся «О слово рідне! Орле скутий!». Опісля, чарівними голосами Якоб’юк Олени і Макарій Юлії, прозвучала ніжна, солов’їна «Мова єднання». Об 11:30 викладачі і студенти розпочали написання XVIII радіодиктанту «Крила України». На завершення Студентська рада факультету педагогічної освіти представила відео з привітанням до Дня української писемності та мови.