«Доторкнися до книги: секрети розвивального і розважального читання з дітьми»

23.04.2021 | 21:10

23 квітня, у Всесвітній день книги, на факультеті педагогічної освіти відбулася цікава і захоплива творча зустріч з Олександрою Величко, педагогинею й методисткою ЗДО №134 м. Львова, майстринею м’яких книжок для малюків.

Говорили з гостею про її діяльність, читацькі вподобання, незабутні книги з дитинства. Також п. Олександра розповіла, як і коли виникла ідея створювати книжечки власноруч і в чому оригінальність та корисність таких серйозних іграшок.

М’які книжки з тканини ще називають тихими (quiet book): коли малюк грається, в домі спокійно. Хоч вони й “мовчазні”, але дозволяють дітям разом з батьками чи вчителями вигадувати щоразу нові сюжети, формуючи навички сторітелінгу. Такі книги роблять з різних тканин, але найкраще використовувати фетр у поєднанні з деталями (наліпки, гудзики, намистинки).

Таке “пальчикове читання” сприяє розвитку тактильних відчуттів, дрібної моторики, координації рухів, зменшує емоційне напруження дитини, заспокоює. Читання стає інтерактивним, набуває форм, кольорів, образів. Читання, що розвиває і розважає…

Це якраз той випадок, коли дивитися на такі книги – це вже щастя. Сьогодні, в часи комп’ютерних ігор, мультфільмів й новомодних гаджетів, якими батьки часто відгороджуються від живого спілкування з дітьми, залишаючи дитину на самоті з холодним екраном, думаю, варто згадати про те, що існує щось ніжне і делікатне, щире і тепле, як оці перші дитячі книжечки – м’які, як обійми мами…

“У моїх дітей, звичайно, буде комп’ютер. Але спочатку вони отримають книги”, – казав Біл Гейтс. Думаю, одержати такі книги в подарунок – мрія чи не кожної дитини.

Дякуємо за зустріч! Здоров’я Вам, натхнення і вдячних маленьких читачів!

Роксолана Жаркова,

голова філологічного гуртка «ВелосиПЕД»

#філологічний_гурток_студентів_ФПО

#ВелосиПЕД #LNU

#education #creativity #reading #book