Доцентка Наталя Горук провела цикл міжнародних семінарів про систему освіти України

10.06.2022 | 15:44

Війна в Україні стала причиною масового  переміщення українських учнів та студентів до країн Європейського Союзу, що спонукало зарубіжних освітян детальніше ознайомитися зі структурою, особливостями та вимогами української системи освіти для того, щоб сприяти успішній адаптації українських дітей та молоді до умов навчання в країнах перебування. З огляду на потреби, які виникли, доцентка кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету педагогічної освіти Наталія Горук на запрошення іноземних колег впродовж травня-червня 2022 року провела цикл вебінарів про систему освіти в Україні.

Вебінари були організовані  у співпраці з Інститутом освіти Маріно (Marino Institute of Education, Ireland), факультетом педагогіки Віденського університету (Wien University, Austria) та Інститутом наук про освіту Університету Базелю (Basel University, Switzerland). Організатори вебінарів –  директор з досліджень Інституту освіти Маріно Рорі Макдейд (Dr. Rory McDaid) і доцентка кафедри освіти Віденського університету Мішель Проєр (Dr. Michelle Proyer). Слухачами вебінарів були викладачі університетів-учасників та освітяни з різних закладів та рівнів освіти. Запис вебінарів буде розміщено на сайті Віденського університету для того, аби ознайомитися з ними могли усі охочі.

Перший вебінар, який відбувся 11 травня 2022, було присвячено структурі та особливостям організації середньої освіти в Україні. Слухачі дізналися про сучасну освітню реформу «Нова Українська Школа», типи закладів середньої освіти, структуру навчального року, систему оцінювання учнів тощо. Другий вебінар відбувся 25 травня та ознайомив слухачів із системою вищої освіти – структурою, рівнями, змінами щодо впровадження Болонської системи, особливостями вступу та забезпечення якості вищої освіти,  студентським життям тощо. Третій вебінар, який відбувся 8 червня і був присвячений педагогічній освіті в Україні, розкрив особливості підготовки вчителів у закладах вищої освіти, освітньо-кваліфікаційні рівні здобувачів, систему навчання та вимоги щодо підвищення кваліфікації вчителів. Зокрема, на прикладі факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. Івана Франка слухачі мали змогу детальніше ознайомитися із історією педагогічної освіти у Львівському університеті, сучасними освітньо-професійними програмами та змістом педагогічної освіти.

Впродовж усіх вебінарів Наталія Горук проводила паралелі із сучасним станом української освіти в умовах війни, наводила дані про кількість вимушено переміщених учнів, студентів, вчителів, зруйновані та знищені заклади освіти. Вебінари стали платформою для обговорення сучасних проблем освіти у контексті військових дій в Україні та подальшої співпраці Львівського університету із європейськими колегами.Фото проведених вебінарів Наталією Горук, яка проводила паралелі із сучасним станом української освіти в умовах війни, наводила дані про кількість вимушено переміщених учнів, студентів, вчителів, зруйновані та знищені заклади освіти. Вебінари стали платформою для обговорення сучасних проблем освіти у контексті військових дій в Україні та подальшої співпраці Львівського університету із європейськими колегами.