ХV МІЖНАРОДНА МІЖДИСЦИПЛІНАРНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРОСТІР АРТ-ТЕРАПІЇ: творча трансформація та інтеграція в епоху плинного модерну»

28.02.2018 | 22:49

16-18 лютого відбулася ХV МІЖНАРОДНА МІЖДИСЦИПЛІНАРНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРОСТІР АРТ-ТЕРАПІЇ: творча трансформація та інтеграція в епоху плинного модерну». Організатори заходу – ВГО «Арт-терапевтична асоціація», Секція Арт-психотерапії Української спілки психотерапевтів, Кафедра психології та психотерапії Факультету наук про здоров’я Українського католицького університету, Кафедра корекційної педагогіки та інклюзії та Факультет педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка.

З вітальним словом виступили к. пед. н., доц. Д. Герцюк ‑ декан Факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана Франка та к. психол. н., доц Г. Католик, зав. каф. психології та психотерапії УКУ. Учасників та гостей конференції також привітали президент ВГО «Арт-терапевтична асоціація» О.  Вознесенська – к. психол. н., ст. н. сп. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, арт-терапевт та О. Львов – голова секції арт-психотерапії УСП, психолог-психотерапевт, музикотерапевт, арт-терапевт, психолог лікувально-реабілітаційного відділення кризових станів № 31.

16-17 лютого учасників конференції гостинно приймав Центр Митрополита А. Шептицького. 18 лютого конференція відбувалася на базі Факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка.

Доповідачі та учасники конференції обговорювали актуальні питання арт-терапії у сфері освіти, практичної психології та психотерапії. Ознайомитися із практичними методами та методиками арт-терапії, особливостями їх застосування присутні мали можливість на майстер-класах та лабораторіях як вітчизняних так і зарубіжних провідних арт-терапевтів. Зокрема ВГончарова  (Київ) провела майстер-клас на тему:«Тілесність в арт-терапії. Холістичний підхід»; І. Лубківський (Тернопіль) «Епістомологічна метафора»; І. Кривенко (Львів) «Кіно-група: навчання, просвіта, терапія»; АОлейник (Київ) «Психологічна адаптація першокласників методом арт-терапії: «Галактика 1-В»; О. Скнар (Київ) «Чоловік та Жінка: знайомі незнайомці»; О. Бернацька (Київ) «Доньки-матері: гра довжиною в життя», О. Деркач Оксана (Вінниця) «Формування у майбутніх першокласників та молодших школярів внутрішньої позиції «Я – школяр» засобами мультимодальної арт-педагогіки»; В. Назаревич (Рівне) «Структура «контейнер – вміст» у метафорах на прикладі використання проективної методики «Горщики +»; О. Тіунова (Тернопіль) «Діалог з маскою»;  Л Галіцина (Київ) «Я як…». Робота з метафоричними образами. Наратив + Образотворча методика в роботі із психосоматиками та онкохворими»; А. Доцюк (Чернівці) «Арт-терапевтичні техніки у відтворенні власної захищеності: збереження, цілісність, стійкість»; Л. Мова (Київ) «Рух і танець у роботі арт-терапевта»; О. Науменко (Київ) «Юнгіанська пісочна терапія в роботі з дітьми. Сучасний підхід»; В. Ортинська (Одеса) «Методика корекційного малювання емоційного стану з використанням методу нейрографіки»; І. Борейчук  (Рівне) «Фотографія як символічне відображення відсутності»; О. Вознесенська (Київ) «Казкотерапевтичний форум-театр»; О. Касумова (Харків) «Арт-терапевтичний метод як засіб вільного самовираження і самопізнання»; О. Луценко (Київ) «Мої соціальні ролі»; В. Рубан «… До танцю з опорою», сучасний танець і ресурси тілесності »; Г.  Рурик (Київ) «Алгоритм роботи психолога в консультуванні клієнтів із запитом корекції відносин через харчові метафори», В. Герштенцвейг (Харків) «Маппет – ляльки»; І. Харченко (Львів) «Арт-терапевтична методика «Ігри з парашутом»; В. Савінов (Київ) «Важкі історії в плейбек-театрі: ресурс теперішнього для прийняття минулого»; І. Сергієнко (Черкаси) «Квітка і паркан» (феномен фантомної опори)»; Л. Волкова (Київ) «Зображувально-художні форми антропософської терапії»; Н. Жабко, О. Львов (Львів) «Ритми емоцій. Інтеграція музикотерапії, психодрами та арт-терапії як спосіб саморозкриття»; О. Плетка (Київ) «Арт-терапевтичний простір психосоціальної підтримки в умовах кризи».

Про використання арт-терапії у США учасники конференції мали можливість дізнатися на майстер-класі Лінди Гантт «Інстинктивна реакція на травму». А. Глинска-Лахович (Польща) розповіла про «Ресоціалізаційні властивості танцювально-рухової терапії та арт-терапії в роботі з особами, що перебувають у місцях позбавлення свободи – можливість самовираження, внутрішньої інтеграції та зміни ув’язнених» та провела арт-терапевтичну лабораторію на тему: «Протанцювати мандалу свого життя».

На завершення конференції усі мали можливість ознайомитися із напрацюваннями учасників лабораторій та переглянути виступ Київського плейбек-театру «Déjà vu plus» (керівник – В. Савінов).