Ігор Бущак взяв участь у зустрічі із заступницею Міністра освіти і науки України Євгенією Смірновою

06.12.2023 | 22:12

Днями у Львівській області з робочим візитом перебувала заступниця  міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова,   яка  розпочала регіональні візити з метою ознайомитися з реальними умовами функціонування закладів дошкільної освіти  та наявними проблемами в них, презентувати інструменти для освітньої спільноти, отримати зворотний зв’язок та інформувати  про законодавчі зміни й трансформації, що відбуваються у галузі освіти.

В ході  візиту відбулася зустріч з освітянами та експертами. На такий  захід  за участю керівників освіти області і міста Львова,  директорів та вихователів  ЗДО Львівщини, спеціалістів  управлінь та департаменту освіти громад та обласної адміністрації було запрошено  і викладача  кафедри початкової та дошкільної освіти факультету педагогічної освіти Ігоря Бущака.  

На події учасники ознайомилися зі стратегію розвитку дошкільної освіти в Україні та виокремили важливі напрямки для подальшого вдосконалення системи дошкілля.  До панельної дискусії було запрошено керівника управління  освіти міста Львова Андрія Закалюка, директора департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Олега Паску, директорку ЗДО № 188 Оксану Маселко. Доповідачі обговорили найгостріші питання, які виникли у галузі дошкільної освіти із початком широкомасштабного вторгнення в Україну російської федерації: підтримка внутрішньо переміщених осіб, розвиток мережі закладів дошкільної освіти. Учасники дискусії ставили  запитання щодо проблем освіти та підвищення кваліфікації вихователів, матеріального забезпечення закладів освіти, заробітної плати працівникам, організації харчування. Експерт дошкільної освіти Соломія Бойкович представила проекти, які підтримують альтернативні форми дошкільної освіти та підтримки вихователів та батьків.

Ігор Бущак мав можливість поспілкуватися з Є. Смірновою  з питань запровадження інновацій в освітніх програмах   з підготовки фахівців дошкільної галузі у закладах вищої освіти,  запропонувати, зокрема,    ідеї для організації мобільних садочків, появу яких передбачається у законопроектах про дошкільну освіту.

Для дошкільної освіти затвердження профільного заступника міністра дає більше шансів реалізувати потреби у розвитку  доступу до освіти та зростання важливості професії вихователя.

Захід відбувся за підтримки та організаційного супроводу експертів UNICEF Ukraine, які на сьогодні пропонують широку гуманітарну та методичну підтримку для проектів та закладів для дітей дошкільного віку.

 

Ігор Бущак, асистент кафедри  початкової та дошкільної освіти