ХХ міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Простір арттерапії: мистецтво відновлення психічного здоров’я в часи війни»

04.04.2023 | 00:23

31 березня2 квітня відбулася ХХ міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Простір арттерапії: мистецтво відновлення психічного здоров’я в часи війни» з ініціативи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, ВГО «Арт-терапевтична асоціація», First aid of the soul (Благодійної організації «Перша допомога душі» (США), International association for creative arts in education and therapy(Міжнародної Асоціації креативних мистецтв в освіті та терапії). Співорганізатором заходу стала кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка.

Вітальне слово директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН М. Слюсаревського та президента ВГО «Арт-терапевтична асоціація» О. Вознесенської

Конференція проводилася у змішаному форматі, що дозволило об’єднати науковців та практиків з арттерапії з України та усього світу і представити та обговорити досвід використання арттерапії у збережені та відновленні психічного здоров’я в умовах військового часу. Так, на пленарному засіданні, яке відбувалося онлайн, свої напрацювання представили науковці України (Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, Львівського національного університету імені Івана Франка, Хмельницького національного університету, Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького) та зарубіжні колеги з Італії, Литви, Монако, Румунії, США, Франції, Хорватії та Швейцарії.

Під час конференції науковці та практики поділилися реальним набутим досвідом подолання травматичних подій, які пережили і переживають українці; узагальнили та проаналізували виклики психолога, соціального педагога, арттерапевта під час війни. Важлива підтримка іноземних колег, які надають допомогу нашим співвітчизникам, які змушені були покинути свої домівки через бойові дії і узагальнили свій досвід на даній конференції. А також цінна їхня підтримка для наших спеціалістів, які працюють у сфері психічного здоров’я.

Д. Терновий підняв питання «Магістерської освіти з арттерапії як ефективної відповіді на виклики війни». Учасники конференції зауважили, що така магістерська програма дасть можливість підготувати кваліфікованих арттерапевтів, які зможуть надавати якісні послуги населенню України. Адже в умовах травматичних подій важливо застосовувати ті методи, які допоможуть стабілізувати психічний стан особистості та надати їй ресурс.

Особливістю ХХ міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції «Простір арттерапії: мистецтво відновлення психічного здоров’я в часи війни» була панельна дискусія, у якій взяли участь провідні вітчизняні та зарубіжні науковці, спеціалісти(О. Вознесенська, к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України;N. Robelot-Timtchenko, магістрка експресивної арттерапії та клінічного консультування з питань психічного здоров’я (Lesley University Кембридж; V. M. Speiser, PhD, спів-директорка Інституту мистецтв і здоров’я при Університеті Леслі, Кембридж, Массачусетс; Ph. Speiser, PhD, RDT/BC, директор Parkside Arts and Health Associates в Бостоні, штат Массачусетс; А. Старовойтов, к. психол. н., викладач та супервізор Східноєвропейської асоціації арттерапії (EEATA) та обговорювали актуальність, цінність та ефективність арттерапії у роботі з колективною травмою з різними групами населення та суспільством загалом. Перед проведенням панельної дискусії П. Горностай, доктор психол. н., професор, гол. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України виступив із розширеною доповіддю про роль мистецтва в подоланні колективної травми війни.

Другий день конференції був присвячений формуванню практичних компетенцій у психологів, соціальних педагогів, соціальних працівників, які використовують методи арттерапії у своїй практичній діяльності. Майстер-класи відбувалися у змішаному форматі, завдяки чому якомога більше учасників мали можливість взяти участь у майстер-класах. А вітчизняні спеціалісти з усієї України та за її межами мали можливість поділитися своїми знаннями та вміннями. Такі живі майстер-класи відбулися у Варшаві, Житомирі, Києві, Кропивницькому, Львові та Полтаві. Кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, як співорганізатор конференції, приймала у себе арттерапевтів Львова, а також тих спеціалістів, які через війну були змушені покинути свої ріднідомівки і знайшли прихисток у нашому місті. Так, харків’янка М. Якименко, психологиня БФ «Рідні» для учасників конференції провела майстер-клас на тему: «Мандрівка лабіринтом – медитація та відновлення»; артмайстриня О. Дармограй провела для учасників майстерку з виготовлення ляльки-мотанки.

З ініціативи партнерів конференції Благодійної організації «Перша допомога душі» (США)та Міжнародної Асоціації креативних мистецтв в освіті та терапії американські та британські провідні арттерапевти провели серію майстер-класів для учасників конференції.

Загалом у конференції взяло участь понад 30 доповідачів (як вітчизняних так і зарубіжних), 13 ведучих майстер-класів, понад 200 слухачів. Конференція стала для учасників не лише майданчиком нових знань, обміну досвідом, а й великою емоційною підтримкою.

У цей складний воєнний період для України, надзвичайно важливою є праця допомагаючих професій, зокрема фахової соціальної роботи. Сучасний спеціаліст соціальної сфери повинен володіти кваліфікованими інструментами, одним з яких є арттерапія. Проведення такої конференції на міжнародному рівні є вкрай актуальною як для викладачів кафедри, так і для студентів спеціальності 231 Соціальна робота.

 

Із матеріалами конференції можна ознайомитися на сайті Інституту соціальної та політичної психології НАПН України за посиланням:https://ispp.org.ua/2023/03/30/materiali-xx-mizhnarodnoii-mizhdisciplinarnoii-naukovo-praktichnoii-konferenciii-prostir-artterapiii-mistectvo-vidnovlennya-psixichnogo-zdorovya-v-chasi-vijni/