Конференція «Нова українська школа – школа дієвої демократії»

30.09.2018 | 11:08

27 вересня у Львові відбувся масштабний освітній захід – (не) Конференція «Нова українська школа – школа дієвої демократії», за участю Любомири Манзій, Миколи Кацюба, освітян Львівщини, учнів, експертів проекту DOCCU та майстрів-тренерів з розвитку громадських компетентностей кафедри початкої та дошкільної освіти проф. Наталі Мачинської, доц. Анни Войтович  та асист. Надії Ростикус.

Чому (не) Конференція? – тому що: тільки цікаві виступи, актуальні теми та спікери, які діляться інноваційними ідеями та практиками. У фокусі заходу – як відбувається і що вже досягнуто у Львівському регіоні в рамках освітньої реформи. Під час експертних панелей, що проходили паралельно, слухачі дізналися, як налагодити взаємодію між школою, владою та громадою, як буде здійснюватись управління освітою в умовах децентралізації, які інструменти освіти для демократичного громадянства (ОДГ) та освіти з прав людини (ОПЛ) можуть успішно працювати у школі, та ін.
Серед кращих практик – успішні приклади управління у закладах освіти, участь громадських організацій у впровадженні ОДГ/ОПЛ, стартап нових ідей та майстер-класів, щоб навчити, яким має бути демократичний урок.

За словами регіональної експертки DOCCU Олени Шиян: «Львівщина працює у рамках проекту DOCCU вже 2 роки. Школи-партнери проекту самостійно відгукнулись і почали впроваджувати принцип успішної взаємодії у системі «школа-влада та громада». Зараз вони залюбки діляться цим досвідом та стали основою для реалізації поширення проекту у інших школах. Сьогодні майже у кожній школі Львівщини є особа, яка пройшла курси і є носієм цієї ідеї. Понад 26 % педагогічних працівників регіону пройшли навчання, а це майже 9 тисяч осіб».

Головна експертка DOCCU Лариса Жабенко відмітила: «Подібні заходи дуже важливі для проекту, адже це обмін думками, досвідом та пошук спільних рішень. Експертка зазначила, що саме неформальна обстановка сприяє побудові відкритого діалогу, де нема готових відповідей на запитання.

Організатори заходу: швейцарсько-український проект #DOCCU та партнери.