Круглий стіл до 115 річниці з дня народження Федора Науменка

06.10.2016 | 23:09

4 жовтня 2fedir-naumenko016 р. на кафедрі загальної та соціальної педагогіки ЛНУ ім. І.Франка відбулося засідання Круглого столу «Безкомпромісний науковець-педагог, гуманіст, демократ», присвяченого 115 річниці з дня народження видатного українського науковця, педагога, доцента кафедри педагогіки і психології Львівського університету Федора Івановича Науменка (1901-1991 рр.).

Ф. І. Науменко – видатний український педагог, науковець, демократ і гуманіст, ім’я якого відоме не лише серед освітян України, але й зарубіжних країн. Упродовж 1944 –1949 рр. і 1953–1975 рр. він плідно працював у Львівському державному університеті імені Івана Франка, зокрема, на посаді доцента, а також завідувача кафедри  педагогіки і психології. Видатний науковець ґрунтовно досліджував історію розвитку української та зарубіжної  освіти й педагогічної думки – періоду Київської Русі, освіти народів Закавказзя у стародавній період і в період раннього середньовіччя, науково-педагогічний доробок О. Духновича, К. Ушинського; чеського дидакта Я.-А. Коменського. Вагомим досягненням Федора Івановича є системне дослідження теоретичної й практичної спадщини А. С. Макаренка, ініціювання й підтримка макаренківського руху в Україні. налагоджував перспективну співпрацю з різними іноземними фахівцями з цієї проблематики, зокрема із лабораторією  «Макаренко-реферат» у Марбурзі (ФРН).

Видатний педагог Ф. І. Науменко досліджував проблеми навчання та виховання студентської молоді;  налагоджував співпрацю з широким  колом вітчизняних і зарубіжних вчених-істориків педагогіки  тощо, здійснив визначний внесок в обґрунтування дидактики вищої школи як цілісної, самостійної складової педагогічної науки.

Науково-педагогічна спадщина Ф. І. Науменка не втрачає своєї актуальності й значущості на сучасному етапі розвитку освіти в умовах інтеграційних і глобалізаційних процесів, реформування педагогічної науки відповідно до потреб інформаційного суспільства.

img_2484 img_2480

З вітальним словом перед учасниками Круглого столу виступив декан факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. І.Франка Д. Д. Герцюк, який окреслив вагомий внесок Ф. І. Науменка у розвиток української педагогічної науки. Він також зазначив, що кафедра загальної та соціальної педагогіки ЛНУ ім. І.Франка неодноразово вшановувала пам’ять Ф. І. Науменка. Під керівництвом Д. Герцюка було захищено кандидатську дисертацію Х. І. Калагурки «Науково-педагогічна спадщина Ф. І. Науменка (1901-1991 рр.).

img_2481 img_2482

 

Життєвий і творчий шлях Федора Івановича та його історико-педагогічний доробок висвітлила асистент кафедри, кандидат педагогічних наук Х. І. Калагурка.

Доцент кафедри Т. В. Равчина розкрила актуальні ідеї навчання й виховання молоді в педагогічній спадщині Ф. Науменка, а також його погляди щодо дидактики вищої школи.

З теплими, щирими  спогадами про Ф. І. Науменка виступили запрошені гості – колишня аспірантка науковця, кандидат педагогічних наук, доцент Є. І. Сявавко, а також його учениця, кандидат педагогічних наук, професор УКУ М. С. Швед.

На завершення Круглого столу доценти кафедри загальної та соціальної педагогіки Н. М. Заячківська і Г. П. П’ятакова розповіли про теоретичну і практичну значущість ідей Ф. І. Науменка у процесі підготовки фахівців-філологів.

Тетяна Равчина, Олексій Караманов