Круглий стіл: діалог викладачів кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи з роботодавцями

14.04.2021 | 14:03

13 квітня 2021 року на кафедрі спеціальної освіти та соціальної роботи відбулася непересічна подія – діалог викладачів кафедри з роботодавцями. Зустріч, яка мала на меті обговорити проблеми та перспективи підготовки   конкурентноспорможного фахівця в умовах закладу вищої освіти, враховуючи сучасні виклики та потреби ринку праці.

З вітальним словом до усіх присутніх звернулася Нос Любов Степанівна, заступник декана факультету педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, відзначивши також необхідність таких діалогів, оскільки пропозиції та бачення фахівця тих, хто завтра буде працевлаштовувати наших студентів, є для закладу вищої освіти вкрай важливим.

Завідувач кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи, керівник Центру «Спектрум», голова Львівського осередку ГО «Справа Кольпінга в Україні», доктор психологічних наук, професор Островська Катерина Олексіївна у своєму виступі окреслила унікальність кафедри та тих освітніх програм, які реалізуються («Соціальна педагогіка», «Соціально-психологічна реабілітація», «Логопедія», «Психокоркційна педагогіка»), зазначивши, що при підготовці фахівців на кафедрі, викладачі прагнуть сформувати у студентів такі компетенції, які дозволять без особливих труднощів знайти своє місце праці. «Ми, працівники кафедри, дуже амбітні, дуже сміливі, не боїмося бути першими, експериментувати, пропонувати нове, відповідаючи на потреби своїх клієнтів» – наголосила Катерина Олексіївна.

Корнят Віра Степанівна, кандидат педагогічних наук, доцент, зупинилася на основних підходах підготовки соціальних працівників та соціальних педагогів у Львівському університеті імені Івана Франка.

До розмови та обговорення освітніх програм долучилися представники різних установ міста. Це зокрема: Лис Володимир Володимирович, начальник Cлужби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, Бордіян Ярослав Ігорович, директор Львівського обласного центру соціальних служб, Голуб Орися Іванівна, директор Центру соціально-психологічної допомоги, Кобрин Ігор Васильович, начальник управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Горбач Алла Євгенівна, директор Львівського міського центру соціальних служб, Маланчук Галина Дмитрівна, вихователь–методист Притулку для дітей служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації.

Цікавими та практично-зорієнтованими були виступи фахівців закладів освіти – Лозинського Володимира Євтаховича (директора КЗ ЛОР НРЦ І–ІІ ступеня «Довіра»), Дупелич Оксани Богданівни (соціального педагога СЗШ №42 м. Львова, голови методоб’єднання соціальних педагогів Личаківського району м. Львова), Бурак Ірини Валентинівни (директора Державного навчального закладу «Ставропігійське ВПУ м. Львова»).

Плідною є співпраця кафедри і з громадськими організаціями, представники яких теж були залучені до круглого столу. Відтак виступи Островського Ігора Петровича, члена правління ГО «Справа Кольпінга в Україні», Рижук Богдани Володимирівни, соціального працівника Центру опіки сиріт УГКЦ, Кобрина Тараса Васильовича, директора ГО «Львівський центр піклування про дітей» були особливо цінними.

Бущак Олена Олександрвівна, асистент кафедри спеціальної освіти та соціально роботи, зупинилася на основних засадах на інноваціях у підготовці логопедів на кафедрі спеціальної освіти та соціальної роботи

Директор КУ «Сколівський ІРЦ» Диміцька Наталія відзначила, що в об’єднаних територіальних громадах користувачами послуг є різні категорії, особливо відчувається необхідність знань зі спеціальної освіти та соціальної роботи для допомоги людям з інвалідністю та їх родинам.

У підсумку усі присутні висловили сподівання, що це лише перша зустріч, у процесі якої окреслилися напрями удосконалення та змін змісту освітніх програм, напрями наукових досліджень студентів, форми проведення практичних занять, нові бази проходження практики. Попереду нові, не менш цікаві дискусії, які будуть систематичними і не менш плідними.