Міжнародна співпраця кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи

09.05.2023 | 13:26

Впродовж тижня завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти доц. Корнят В.С. перебувала з науковим візитом на кафедрі соціальної педагогіки Варшавського університету.

Тиждень видався насиченим на зустрічі, лекції, семінари, дружні візити.

Так, під час зустрічі зі заступником декана педагогічного факультету проф. Барбарою Муравскою було обговорено питання співпраці між кафедрами обох університетів, активно дискутували і обговорювали навчальні плани підготовки фахівців в Україні та Польщі, врахування досвіду кожного. Оскільки багато сьогодні випускників українських ЗВО опинилися вимушено поза рідним домом і шукають можливості працевлаштування, то узгодження навчальних планів значно полегшило би процедуру нострифікації дипломів, а, відповідно, дозволить знайти достойне місце праці.

На лекцію про форми опіки над дітьми сиротами та дітьми, позбавленими батьківської опіки в Україні, її особливості впродовж останнього року у зв’язку з активною військовою агресією росії проти України прийшли студенти як бакалаврської та магістерської програм. Лекція пройшла в дружній та доброзичливій атмосфері.

Під час науково-методичного семінару на кафедрі соціальної педагогіки (очолює кафедру проф. Марія Коланкевіч) продовжилася дискусія про проблеми українських та польських дітей, родин, шляхи їх вирішення. До розмови долучилася представниця Міністерства родини та соціальної політики Польщі Йоанна Кокот, яка була присутня і висловила своє бачення співпраці кафедри та урядової структури. Не менш цікавим було обговорення шляхів та способів взаємодії між двома кафедрами задля підвищення підготовки фахівців, які працюють з родинам, дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Відвідини дитячого прихистку для дітей українських біженців «Спинка» стали приємним завершенням насиченого робочого тижня. В групі заняття проводять і українські, і польські педагоги. Педагоги-практики в розмові засвідчили важливість спільних підходів у професійній підготовці педагогів.

Результатом візиту стала карта спільних наукових, методичних, дидактичних, практичних заходів, які окреслилися як перспективи співпраці між викладачами та студентами спеціальності Соціальна робота. Віримо, що вони стануть реальністю вже у найближчому новому навчальному році.