Налагодження співпраці кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи ФПО із Варшавським університетом

16.12.2022 | 08:53

В часі війни, в трудні часи важливо не втратити віру, не опустити руки, а знайти можливості для подальшого життя, для професійного росту. Завжди тоді стають в нагоді добрі друзі та приятелі. Впродовж останніх місяців факультет педагогічної освіти, зокрема кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи, налагодила добрі партнерські стосунки з науковцями Європи, серед них особливе місце займає Варшавський університет.

Впродовж останніх тижнів доц. Віра Корнят, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, взяла участь у наукових заходах, які проходили у Варшавському університеті.

29−30 листопада 2022 року відбулася конференція «На шляху до надання соціальних послуг – деінституалізація практик допомоги в Польщі та Європі», яку організовували факультет прикладних соціальних наук і ресоціалізації Варшавського університету, Європейський центр Варшавського університету та Інститут соціальних досліджень. Основними питаннями, які були розглянуті – це практики соціальної допомоги в Польщі та впровадження екологічного підходу на міжнародному рівні у наданні соціальних послуг. Особливої уваги були надано питанню допомоги біженцям з України, становища дітей та молоді, які вимушені були виїхати з України до Польщі у зв’язку з військовою агресією росії проти України. Віра Степанівна мала можливість особисто бути присутньою на конференції та поінформувати європейську спільноту про особливості організації освітнього процесу в Україні в сучасних умовах, про труднощі та виклики, які долають українські освітяни.

15 грудня 2022 року в дистанційному форматі В.С. Корнят взяла участь у науковому семінарі «Українські біженці з інвалідністю в Польщі. Практики допомоги перед обличчям кризи війни», який організував Інститут прикладних соціальних наук Варшавського університету.

На семінарі науковці Варшавського університету, Львівського національного університету імені Івана Франка та практики (ті, хто надають допомогу у Польщі) обговорювали особливості надання допомоги та підтримки особливій категорії українських біженців – дітям та дорослим особам з інвалідністю. Виступ Віри Степанівни був присвячений висвітленню питання організації допомоги людям з інвалідністю в Україні в часі війни. Дискусія допомоги означеній категорії людей стосувалася не тільки допомоги дітям, які виїхали впродовж останніх місяців виїхали за межі України.

Люди з обмеженими можливостями є групою, яка особливо вразлива до втрат, спричинених війною. Зменшена рухливість, зниження працездатності органів зору, слуху або зниження когнітивних здібностей, а також перебування в місцях концентрації, які ускладнюють евакуацію (лікарні, будинки соціального захисту та інші заклади) – лише деякі з факторів, які піддають людей ризику втрати здоров’я та життя під час бойових дій.

Актуальним постає питання, яке виникає внаслідок війни – допомога людям, які отримали статус неповносправних, внаслідок війни, це і військові, які повертаються зі зони бойових дій, їх реабілітації та допомоги їм, працездатні люди, які під впливом воєнного насильства набувають інвалідності.

Зараз у Польщі обговорюють, як допомогти людям з обмеженими можливостями – біженцям війни. З самого початку допомогу пропонували неурядові організації, які працюють у сфері інвалідності. Також започатковано спеціальну програму PFRON – «Допомога громадянам України з інвалідністю» (придбання медичних виробів, підтримка органів місцевого самоврядування, підтримка супроводжуючих осіб).

Обговорення нагальних проблем усіма сторонами завжди є результативним, оскільки є можливість почути думки усіх зацікавлених.

Попри усі труднощі, участь у таких заходах є вкрай важливими для нас сьогодні, бо в такий спосіб ми тримаємо свій, освітянський, фронт.