Міжнародний науковий семінар на кафедрі соціальної педагогіки та соціальної роботи

23.05.2024 | 22:25

23 травня 2024 року у рамках Всеукраїнського Фестивалю Науки – 2024 на кафедрі соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти у співпраці з Центром соціального розвитку та громадських ініціатив пройшов Міжнародний науково-методичний семінар «Сучасна волонтерська діяльність у порівняльній перспективі (Україна, Польща, Великобританія)». Захід проходив у змішаному форматі, відтак зміг об’єднати усіх зацікавлених з України та зарубіжжя. Учасниками семінару були науковці та практики України (Львівський національний університет, Середня загальноосвітня школа №95 м. Львова), Польщі (Кафедра сімейної педагогіки Педагогічного університету імені Комісії національної освіти у Кракові), Великобританії (Початкова школа м. Авіаморе, Шотландія (Aviamoreprimaryschool), студенти спеціальності 231 Соціальна робота.

Метою заходу було обмін досвідом організації волонтерської діяльності в сучасних умовах в Україні, Польщі, Великобританії, визначення її особливостей в кожній країні та обговорення викликів, які виникають сьогодні.

З вітальним словом до учасників звернувся декан факультету педагогічної освіти доц. Дмитро Герцюк, який зазначивважливість таких зустрічей сьогодні, коли ми волонтерство є великою частиною життя кожного українця, а досвід інших країн є цінним і важливим.

Завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи доц. Віра Корнят зазначила, що волонтерство у студентські роки дає можливість, шанс отримати головне – через участь у різних видах діяльності набути досвіду, набути організаційних, комунікаційних навичок, відчути радість служіння іншому.

Цікавою була доповідь асистента кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Христини Боринець, яка презентувала результати свого дослідження – виявлення особливостей волонтерської діяльності у Польщі та Україні.

Про важливість методичної підтримки волонтерів у їхній діяльності наголосив у своєму виступі проф. Аркадіуш Жукєвіч, завідувач кафедри сімейної педагогіки Педагогічного університету імені Комісії національної освіти у Кракові. Він зазначив, що в процесі волонтерства часто, особливо молодь, емоційно виснажується, потребує підтримки, тому для науковців це один із важливих напрямів роботи.

Про те, як організована волонтерська діяльність у Шотландії розповіла присутнім Ольга Кос, волонтер Початкової школи м. Авіамор, Шотландія, асистент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. Присутні почули, що волонтерством займається всі жителі, від школярів до людей похилого віку. Це важливо для кожного громадянина, саме через таку діяльність формуються гуманістичні цінності.

Про можливості у формуванні культури волонтерства озвучила керівниця Центру соціального розвитку та громадських ініціатив доц. Ярина Танчак. Центр проводить багато заходів з ветеранами, членами їхніх сімей, організовує дитячі табори, де студенти спеціальності Соціальна робота, та й не тільки вони мають можливість долучитися в якості волонтера.

Про важливість формування культури волонтерства зі шкільного віку говорили директор СШ №95 міста Львова Наталія Приймак та соціальний педагог цієї школи Марія Пахолок.

Дискусія на завершення заходу серед присутніх викладачів, студентів підтвердила актуальність питання, яке було підняте на семінарі. Волонтер – це не тільки особа, яка добровільно віддає свій час, енергію та навички для допомоги іншим або підтримки різних благодійних та громадських ініціатив, це форма громадянської активності, яка базується на безкорисливості та бажанні допомагати оточуючим.