Навчальний візит із вивчення досвіду реалізації третьої місії німецьких колег з Fachhochschule des Mittelstands (FHM)

23.10.2023 | 20:15

В рамках проєкту ЄС Еразмус+ “Посилення співпраці між університетами і громадами” / Project EU Erasmus+ “Universities-Communities: strengthening cooperation” (UNICOM) виконавці проєкту від Львівського національного університету імені Івана Франка, викладачки кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи – керівниця Центру соціального розвитку та громадських ініціатив, к.е.н. Танчак Ярина та доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, докт.філософії з соціальної роботи Столярик Ольга з 13 по 19 жовтня 2023 р. переймали досвід реалізації третьої місії від німецьких колег з Fachhochschule des Mittelstands (FHM). Це університет прикладних наук в Німеччині місті Білефельд, заснований у 2000 році.

Вагомий акцент в університеті робиться на підтримку студентських стартапів, інноваційних технологій та розвитку бізнесу. Викладачі ознайомилися зі структурою університету, соціальними ініціативами та громадською діяльністю.


В рамках навчального візиту доц. Я. Танчак, доц. О. Столярик відвідали м. Лемго та Освітній кампус інновацій – освітньо-наукову установу, яка працює над розвитком інноваційних технологій, бізнес-проєктів, що відповідають потребам громади та суспільства та Інститут пластику, який працює над екологічним споживанням ресурсів, ековідповідальністю та ідеями сталого розвитку.


Викладачки зустрілися із дослідниками із Fraunhofer IOSB-INA в Лемго, яка є провідною дослідницькою установою в мережі інтелектуальних технічних систем у Східній Вестфалії-Ліппе, а також з представниками InnovationSPIN – це унікальне поєднання в одному осередку наукових досліджень, освіти та навчання, підприємницької та соціальної діяльності, інноваційних практик задля посилення згуртованості громади, міста, країни. Дизайн приміщення виконаний в форматі відкритого простору (“open space”), відкритих лабораторій та тренувальних майданчиків.


Німецькі колеги презентували концепцію “Open Innovation City” – абсолютно нова ініціатива, яка об’єднує усі сфери міста Білефельд у спільній діяльності, що підвищують його добробут. Політика та адміністрація, бізнес, освіта та наука, мистецтво і культура, а також громадська активність об’єднуються шляхом соціального діалогу, хол-мітінгів задля відкритого, прозорого та спільного прийняття рішень щодо розвитку місцевої громади.


Доц. Ярина Танчак та доц. Ольга Столярик вивчили досвід діяльності організації “Founder’s fundation”, яка працює над перетворенням теоретичного бізнес-кейсу на діючу бізнес-модель. Акселератор допомагає супроводу талантів-початківців від бізнес-ідеї, створення команди до масштабування стартапу. У складі організації діє Pioneers Club – місце для коворкінгу, нетворкінгу та освіти дорослих в Білефельді.