Підсумкова зустріч учасників міжнародного проекту Erasmus+

01.10.2018 | 22:26

26-28 вересня 2018 року команда Львівського університету, який є учасником міжнародного проекту Erasmus+ «Удосконалення практико-орієнтованої підготовки викладачів професійної освіти і навчання (ITE-VET)», в особі декана факультету педагогічної освіти Дмитра Герцюка, завідуюча кафедри корекційної педагогіки та інклюзії Катерини Островської, професора цієї ж кафедри Ігоря Островського та доцентів кафедри загальної та соціальної педагогіки Тетяни Равчини і Наталії Горук, взяла участь у підсумковій зустрічі проектного консорціуму.

Фінальна зустріч-семінар була присвячений обговоренню та імплементації результатів проекту і відбувалася у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана за участю усіх представників консорціуму, а саме:
• Університету Констанц (Німеччина);
• Віденського університету економіки і бізнесу (Австрія);
• Університету Валенсії (Іспанія);
• Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (Україна);
• Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Україна);
• Львівського національного університету імені Івана Франка (Україна);
• Інституту професійно-технічної освіти НАПНУ (Україна);
• Інституту професійних кваліфікацій (Україна).

З вітальним словом перед присутніми виступив проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків КНЕУ, професор Віктор Іванович Чужиков, який наголосив на значущості проекту для розвитку вищої та професійної освіти в Україні, а також подальшої співпраці університетів – учасників проекту.

Професор Університету Констанц Томас Дайсингер та декан факультету управління персоналом, соціології та психології КНЕУ Світлана Цимбалюк наголосили на ефективній взаємодії команд – учасників консорціуму, що сприяло втіленню практичних результатів проекту.

В обговоренні поточного стану ITE-VET проекту та координаційних питань взяла участь директор НЕО в Україні Світлана Шитікова, яка розповіла про особливості моніторингу та звітування за проектом, перевірки якості розроблених матеріалів та можливостей одержання грантів.

Університети – учасники консорціуму від України презентували результати імплементації нових навчальних планів, очевидні та наявні здобутки проекту, а також розповіли про виклики, які мали місце під час реалізації проекту. Зокрема, професор Ігор Островський та доцент Тетяна Равчина представили алгоритм впровадження спеціалізації асистента майстра виробничого навчання на факультеті педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка. Фундаментом імплементації нової спеціалізації окреслено інклюзію та дуальну освіту.

26 вересня з представниками Міністерства освіти і науки України було проведено круглий стіл «Поточний стан професійної освіти: досягнення та виклики». Під час круглого столу директор Інституту професійно-технічної освіти НАПН України Валентина Радкевич окреслила основні напрями реформування професійної освіти в Україні, серед яких висока якість викладання, оновлення змісту та оптимізація мережі закладів. З доповіддю «Концептуальні засади реформування професійної освіти» виступила заступник директора департаменту професійно-технічної освіти МОН України Катерина Мірошниченко. До дискусії долучилася державний експерт з питань управління і державно-приватного партнерства директорату професійної освіти Ніна Іларіонова. Фінансування держави, активне залучення партнерів, запровадження дуальної системи навчання з подальшим плануванням кар’єри випускників сприятимуть розвитку професійної освіти, її інтеграції в європейський простір та задоволенню потреб ринку праці в кваліфікованих кадрах.

27 вересня було проведено круглий стіл «Сучасні реформи в освіті та їх вплив на ринок праці: позиція роботодавців». У круглому столі, крім учасників консорціуму, взяли участь Віктор Хмільовський, президент Спілки орендарів і підприємців України, його заступник Богдан Ільченко, Оксана Чуб, директор Центру зв’язків з роботодавцями та сприяння працевлаштуванню студентів «Перспектива» КНЕУ, Ольга Кобзар, керівник відділу кадрів Головного управління статистики в місті Києві, Інна Степаненко, проектний HR-менеджер компанії ANCOR та інші.

Жваве та зацікавлене обговорення викликали виступи директора Інституту професійних кваліфікацій Родіона Колишка та віце-президента цього ж закладу Сергія Притоманова. Ключовими тезами круглого столу були питання щодо необхідності пристосування освітніх програм до потреб ринку праці та активної участі роботодавців у розробці та експертизі нових  освітніх програм.

Учасники консорціуму відвідали Ірпінський державний коледж економіки та права (27.09.2018) та Навчально-науковий центр професійно-технічної освіти НАПН України (28.09.2018), де українські та іноземні освітяни й науковці обмінялися досвідом підготовки фахівців. Колективи навчальних закладів презентували свої досягнення, окреслили перспективи подальшого розвитку. Семінар пройшов у дружній, доброзичливій та відкритій атмосфері, яка панувала під час плідного діалогу та обміну думками.

Наталя  Горук