Працівники факультету педагогічної освіти здійснили екскурсійну поїздку до наскельної фортеці Тустань

08.10.2023 | 14:00

«…в лісистих проваллях… в величезних камінних «бовдах» якісь дивні віки, якась старина, дивна, запропавша культура записала твердими і глибокими буквами свої сліди…»

Це слова  Івана Франка про Тустань, середньовічну  наскельну фортецю-град, давньоруський  оборонний комплекс.

Історія  і  факти, домисли і перекази,  легенди  і містика – все переплелося тут,   у  цьому місці, яке  в народі  вже давно нарекли  Місцем Сили,  атмосферність якого додає сил та енергії, надихає  на нові життєві плани і перемоги.

Енергетику цього місця ,   без перебільшення,  відчули  працівники  факультету  педагогічної освіти, які  сімейно,   з колегами інших структурних підрозділів суботнього  дня, 7 жовтня 2023 р. ,    відвідали Тустань.

Довідково. 

Місто-фортеця Тустань – давньоруський наскальний оборонний комплекс, що виконував функції прикордонної фортеці та митного пункту (назву інтерпретують як наказ мандрівникові: “Ту стань!”).

Перші укріплення на скелі Камінь в районі нинішнього села Урич було зведено білими хорватами в ІХ сторіччі. Дерев’яні конструкції вписали прямо в скельний масив (збереглися пази та вирубки в скелі, за якими проведено реконструкцію).

Фортеця Тустань була важливим опорним пунктом Київської Русі, згодом Галицько-Волинського князівства. В 1241 році її зруйнували орди хана Батия, а в 1340 році захопив і наново відбудував польський король Казимир Великий як королівську фортецю. Через неї до Закарпаття та Угорщини експортувалася сіль, яку видобували в Дрогобичі та його околицях. Останнім власником у XVI столітті був польський магнат Бліцинський, після чого фортеця втратила значення та зникла з літописів.

Збереглися залишки кам’яної стіни, печери, сходи, колодязь та дві цистерни для води. В 1994 році створено Державний історико-культурний заповідник “Тустань”, діє музей.