Ресурсний центр з інклюзивної освіти серед організаторів програми підвищення кваліфікації «Як творити інклюзивне освітнє середовище?

22.12.2023 | 15:17

В рамках проєкту «Навчальний міст Хемніц-Львів 2.0.» в програмі «Цифрова Україна» Німецької служби академічних обмінів, який координує відділ міжнародних зв’язків, упродовж 16-21 грудня 2023 року понад 50 науково-педагогічних, адміністративних працівників Університету, а також зовнішніх слухачів пройшли підвищення кваліфікації «Як творити інклюзивне освітнє середовище?». Організаторами програми були факультет педагогічної освіти, ресурсний центр з інклюзивної освіти, центр соціального розвитку та громадських ініціатив, психологічна служба та центр забезпечення якості освіти Університету. Серед запрошених гостей, які виступали під час лекцій та тренінгів, – військовослужбовці Збройних Сил України, експерти з питань інклюзії з громадського сектору, випускники Університету з інвалідністю.

Програма мала на меті підвищення рівень кваліфікації науково-педагогічних та адміністративних працівників з питань інклюзії, запровадження та поширення принципів інклюзивної освіти в закладах вищої освіти в Україні, а також зорієнтована на підготовку викладачів та адміністративних працівників до роботи зі студентами з різними освітніми потребами, розширення їхніх знань про методики навчання та оцінювання, що враховують потреби всіх учасників освітнього процесу.

Лекції, які відбувалися у дистанційному форматі, були присвячені  загальним питанням і принципам інклюзії, соціальній інклюзії як засобу підвищення стійкості студентів та науково-педагогічних працівників, системі роботи із здобувачами з особливими освітніми потребами, організаційним аспектам підготовки фахівців у роботі зі студентами з особливими освітніми потребами, індивідуалізації навчання та використання простих та доступних інструментів в інклюзивному просторі закладу вищої освіти. Окремі лекції були присвячені навчанню і супроводу здобувачів освіти з порушенням опорно-рухового апарату, слуху, зору, а також педагогічній взаємодії зі здобувачами, які переживають складні психоемоційні стани.

Тренінг, який відбувся в очно-дистанційному форматі, був присвячений питанню реінтеграції ветеранів з військової служби у цивільне життя. У вступному слові проректор з наукової роботи та соціальних питань і розвитку Університету Володимир Качмар наголосив  на важливості питання інклюзії для університетської спільноти та на актуальності тематики тренінгу, адже сьогодні чимало науково-педагогічних працівників служить в Збройних Силах України, а ветерани, які повертатимуться з фронту, також в майбутньому будуть здобувачами освіти в Університеті.

Організаторка тренінгу, керівниця Центру соціального розвитку та громадських ініціатив Ярина Танчак зосередила свою увагу на таких аспектах, як професійна реабілітація, психологічна підтримка, соціальна реінтеграція, медична і юридична підтримка, підтримка сім’ї військовослужбовців, які повертаються з фронту тощо. Експертка наголосила на тому, що українське суспільство загалом та українські заклади вищої освіти зокрема вже сьогодні повинні працювати зі студентами, готуючи до зустрічі із великою кількістю Захисників і Захисниць України, які повертатимуться фронту, адже, за оцінками, Міністерства у справах ветеранів України, йтиметься про приблизно 5 млн. громадян зі статусом ветеранів.

Завершився тренінг зустріччю з військовослужбовцем, головою Ради резервістів Сухопутних військ Збройних Сил України Іваном Тимочком, який поділився власним досвідом сприйняття військового і цивільного повсякдення і дав рекомендації щодо культури спілкування з військовими, які повертаються з війни.

Повна інформація за посиланням
https://lnu.edu.ua/v-universyteti-zavershylasia-prohrama-pidvyshchennia-kvalifikatsii-yak-tvoryty-inkliuzyvne-osvitnie-seredovyshche/