Стажування «Досвід формування інклюзивної політики в Німеччині і Україні» (Брауншвайг, Німеччина)

11.02.2020 | 19:13

02-09 лютого 2020 р. відбулось стажування на тему «Досвід формування інклюзивної політики в Німеччині і Україні» в м. Брауншвайг, Нижня Саксонія, Німеччина.

Стажування здійснювалось на запрошення cуспільно-політичної асоціації AWO, Брауншвайг, яка працює на державному і міжнародному рівні у галузі допомоги соціально вразливим групам населення та за підтримки громадської організації Товариство «Родина Кольпінга».

Метою стажування було – вивчення системи допомоги людям з особливими потребами в Німеччині (на прикладі Нижньої Саксонії) та запровадження інноваційних перетворень, шляхом налагодження міжнародної співпраці, в Україні.

Українська делегація, на чолі з професором Катериною Островською, мала змогу відвідати інклюзивну та спеціальну школу м. Брауншвайг, ознайомитись з роботою центру соціальної підтримки та підприємства, де забезпечуються робочими місцями люди з особливими потребами та соціально вразливі групи населення.

Представники України: Тетяна Симоненко, начальник відділу спеціальної освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти, МОН України, професор Катерина Островська, завідувач кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. І. Франка, голова українського осередку Товариства «Родина Кольпінга», Ольга Ферт доцент кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. Івана Франка, перший керівник інклюзивного ресурсного центру в України, Наталя Диміцька, голова інклюзивно-ресурсного центру м.Сколе, Наталя Шевченко, директор НРЦ, м. Кривий Ріг, Ігор Островський, професор кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. І.Франка, відомий в Україні громадський діяч, презентували унікальний мультидисциплінарний досвід формування інклюзивної політики в Україні для представників громади та високопосадовців Німеччини, депутатів Європарламенту.

Важливим моментом стажування було відвідування Університету Лейбніца у м. Ганновер, де представники факультету педагогічної освіти мали змогу обміну досвідом з науковцями Німеччини, зокрема з професором Др. Рольфом Вернінгом, директором інституту спеціальної педагогіки Університету Ляйбніца.

Загалом в рамках стажування було закладено фундамент подальшої співпраці з представниками Німецької сторони, досягнуто домовленості, щодо подальшої спільної діяльності на рівні урядових і громадських організацій, Університетів у сфері розвитку комплексної допомоги людям з особливими потребами в Україні.