Студентка 1-го курсу спеціальності «Соціальна робота» Вікторія Шевчук – серед переможців конкурсу від Міністерства соціальної політики

31.03.2023 | 00:35

Нещодавно в рамках Тижня соціальної роботи, приуроченого до Всесвітнього дня соціальної роботи, Міністерство соціальної політики України у партнерстві з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) організувало конкурс есе «Як соціальна робота змінює світ». До участі в конкурсі запросили студентів навчальних закладів України, які здобувають освіту за напрямом «Соціальна робота». Основною метою конкурсу було широке інформування українців про важливість соціальної роботи та соціальних працівників та працівниць у житті українців. Автори, які взяли участь у змаганні, розміщували у соціальних мережах Facebook та Instagram свої дописи, в яких демонстрували власне бачення розвитку соціальної сфери в Україні, зокрема щодо підтримки сімей з дітьми та розвитку сімейних форм виховання.

Серед переможців конкурсу – студентка першого курсу факультету педагогічної  освіти Вікторія Шевчук, яка навчається за спеціальністю 231 «Соціальна робота». У своєму есе студентка ділиться роздумами про те, що «в Україні люди досі живуть стереотипом, що соціальний працівник – це доглядальник за людьми похилого віку та людьми з інвалідністю», однак дівчина переконана, що прийшов час цей міф розвінчувати. На її думку, соціальний працівник – це фахівець, що рятує життя людей, які давно втратили надію, бо потрапили у складні життєві обставини; це професіонал із глибокими знаннями з психології, психіатрії та права; це фахівець, який складає покроковий план виходу клієнта зі складних життєвих обставин та заохочує клієнта змінювати своє життя на краще. Вікторія поділилася також своїм баченням розвитку соціальної роботи в Україні, зазначивши, що в школах, зокрема, мають відбуватися регулярні тренінги від соціальних працівників для дітей, аби діти розуміли, що якщо в їхній сім’ї виникають проблеми, вони можуть звернутися до соціального працівника за допомогою.

Вікторія розповідає, що взяла участь у конкурсі студентських есе, перш за все для того, щоб розвіяти безглузді стереотипи про соціальну роботу. «Більшість людей, зокрема, серед мого оточення, вірили в абсурдні міфи про соціальних працівників, та вважали, що я пошкодую про вибір такої, на їхню думку, «непрестижної» спеціальності. Перемога у цьому конкурсі була неочікуваним здивуванням, і, на щастя, допомогла друзям та знайомим усвідомити перспективи соціальної роботи та можливості розвитку в цій професії. Тому, гадаю, моє есе в соціальних мережах досягло своєї мети», – ділиться Вікторія.

Дівчина мала нагоду зустрітися і поспілкуватися з Міністеркою соціальної політики України Оксаною Жолнович. Так, упродовж зустрічі з авторами найкращих робіт обговорили перспективи розвитку соціальної роботи як галузі, а також поспілкувалися про візію та плани Міністерства соціальної політики. «Я дуже вдячна організаторам конкурсу за таку унікальну можливість зустрітися з Міністеркою соціальної політики України», – додає Вікторія.

А ми вітаємо Вікторію Шевчук з перемогою і бажаємо реалізації усіх її задумів!

(Джерело: https://lnu.edu.ua/studentka-universytetu-viktoriia-shevchuk-sered-peremozhtsiv-konkursu-vid-ministerstva-sotsialnoi-polityky/)