Студентка Наталія Лахва – волонтерка Служби медико – психологічної допомоги у Львові

21.02.2023 | 21:01

Лахва Наталія, студентка  групи ФПЛ- 11  ділиться своїми враженнями   про волонтерську роботу у  Службі медико-психологічної допомоги у Львові :

 

Я мала можливість проходити практику з 26 січня по 8 лютого 2023 р. За цей період я побувала у “Товаристві Кольпінга”, побачила з якими психофізичними порушеннями в майбутньому можу зіткнутися, працюючи у даній сфері,  спробувала себе у ролі асистента корекційного педагога, зрозуміла усю специфіку даної роботи та набула цінного досвіду.

Також за період проходження практики я відвідувала службу медико – психологічної допомоги, що функціонує на Головному залізничному вокзалі міста Львів. Про цю організацію мені хотілося розповісти   трохи більше.

Служба надає психологічну та медичну допомогу всім людям, які змушені були покинути власні домівки через  агресію, яку зараз чинить рф. Організація працює цілодобово, є як і денні зміни ( 7:00- 19:00), так і нічні ( 19:00- 7:00). О 9:00 відбуваються збори всього штабу,  де проговорюються всі плани на день. Кожного дня група волонтерів зустрічає потяги, які їдуть з тих міст України, де відбуваються бойові дії, а також координує всіх людей в межах вокзалу та міста. Ті, хто приїжджає вперше, зовсім не орієнтуються, тому легко можуть десь заблукати. Також люди з довгої дороги є втомленими і своїм невпевненим виглядом привертають увагу місцевих шахраїв. З евакуаційних вагонів є багато маломобільних людей, пенсіонерів, самотніх жінок з дітьми, можуть бути хворі чи ті хто погано себе почуває, люди які виїхали з гарячих точок завжди мають багато речей з собою. Всім їм організація надає допомогу і скоординовує куди потрібно. Ті внутрішньопереміщені особи, що мають талони, під супроводом волонтерів прямують в обов’язковому порядку на виплати. Також такі люди мають можливість скористатися безкоштовним автобусом до Польщі, заселитися безкоштовно у гуртожиток, волонтери за проханням можуть провести їх до медпункту, викликати швидку, дати поїсти, надати щось з одягу, мами з дітками можуть побути в дитячій кімнаті, де не так шумно.

Важливо, що волонтери надають психологічну допомогу. Тут працюють психологи  Іванчишин Ярослав, Барабаш Мирослава, Дребот Алла, Анна Куса, Гавронська Віталіна, Жукровська Наталія, Шевчегко Ольга. Всі вони є фахівцями у своїй сфері і вміло бачать серед натовпу людей, тих кому справді потрібна підтримка і розрада, адже люди у відчаї ніколи не звертаються за психологічним консультуванням.

Я мала можливість поспостерігати як психологиня надавала психологічну допомогу літній жінці з окупованої території. Пенсіонерка хотіла повернутися назад до свого чоловіка, незважаючи на небезпеку, яка там відбувається. Бабуся була у відчаї, адже її ще обікрали, вона не мала ні зв’язку зі своїм чоловіком, ані  грошей поїхати туди. Наталія Жукровська    надала їй психологічну допомогу й переконала не ризикувати своїм життям і здоров’ям. Жінку забезпечили речима крайньої необхідності і поселили до поселення.

Ще бачила як психологічну допомогу надавали дитині. Дівчинка хотіла додому, була втомлена після великої кількості пересадок, але через агресію рф її сім’я змушена була виїхати. У дівчинки була істерика. Христині Жук вдалося її заспокоїти, розрадити та пояснити серйозність ситуації.

Кожного дня, по обіді черговий психолог проводить тренінг, для всіх присутніх на зміні. Особисто я була присутня на тренінгу з психорозрядки в стресових ситуаціях, « Подолання стресових ситуацій за допомогою психосоматичних засобів», а також на майстер-класі по роботі з візками та людьми з порушенням опорно-рухового апарату. На тренінгах та майстер- класі я дізналася для себе багато нового. Перший тренінг проходив у вигляді цікавої гри, ми всі обирали із запропонованих карток ту, яка найбільше імпонує. На ній була порада, як можна себе розрадити у складній ситуації та краще зрозуміти свою підсвідомість. Психолог також провела невеличку лекцію щодо психорозрядки. На другому тренінгу психолог Микола проводив для всіх нас вправу для створення внутрішнього середовища, де нам найбільше комфортно. Ця вправа є дуже корисною, оскільки при внутрішній тривозі ми можемо зайти у створене нами місце комфорту і не впадати у паніку. На майстер-класі, Олексій навчив правильно користуватися візками, складати та розкладати їх, саджати у візок маломобільних людей, правильно везти їх та підіймати.

Пробувши певний час у цій організації я набула нового досвіду, відчула яскраві емоції, та отримала незабутні спогади. Атмосфера у штабі є дуже хорошою, тут всі один до одного добре ставляться, підказують та вчать виправляти помилки. Психологи та координатори змін не тільки проводять пізнавальні тренінги, але й на прикладі вчать розбиратися в людях, розуміти їхні емоції, не потрапляти на аферистів, які також можуть користуватися добротою волонтерів. Працюючи у штабі на декількох змінах я зрозуміла, що хоча я допомагаю людям, не є нікому нічого зобов’язана; в першу чергу варто дбати про себе, любити себе і оберігати, а тільки тоді можна іти й допомагати іншим людям. Інакше допомога буде зовсім не результативною. Також я відчула себе дуже потрібною у такий гіркий час війни. У людей, які бачили нас у синіх маніжках, в очах з’являлася надія, коли я допомагала деяким з них, вони були дуже вдячні та  переймали цю доброзичливість . Я навчилася більше розбиратися в людях, розвинула навички комунікації, стала більш впевненою в собі.

По закінченню зміни, чергові координатори та психологи проводять підсумок, де кожен  розповідає про свій день. Тут всі мають можливість згадати про те, що зрозуміли і чого навчились, хтось розповідає про позитивний досвід, хтось про не зовсім хороше що сталось. Також опісля бесіди всі грають в настільні ігри, ігри на логіку. Я навіть мала можливість навчитися танцювати “Королівський банс”. Таким чином є можливість відпустити весь негатив і після напруженої робочої зміни знову зарядитися енергією один одного на подальший вечір.

Набутий мною досвід тут, беззаперечно,  знадобиться мені, працюючи за спеціальністю, оскільки, в майбутньому я також працюватиму з людьми, то маю вміти знайти до них підхід та зрозуміти їх.

Я дуже щаслива, за ту можливість що могла бути присутня у цій службі. Рада, що у світі є такі добрі люди, які готові віддавати свою енергію і турботу, час для допомоги іншим. З впевненістю можу сказати, що з такими людьми перемога України настане набагато швидше.