Участь доц. І.В. Сулятицького у Міжнародній науковій конференції «Людина, суспільство і держава в нестабільному світі».

09.12.2023 | 21:57

З 29 листопада по 1 грудня 2023 року в Люблінському католицькому університеті імені Івана Павла ІІ (Польща) (далі – KUL) в рамках Громадянського форуму відбулась Міжнародна наукова конференція «Людина, суспільство і держава в нестабільному світі».

На запрошення організаторів заходу, Фундації розвитку KUL в особі Президента Фундації п.Томаша Токарскі до участі в одній із шістнадцяти панельних дискусій з проблем «… Лідерство в Польщі та Україні перед обличчям кризи, спричиненої війною» запрошений від Львівського національного університету імені Івана Франка доцент кафедри спеціальної освіти факультету педагогічної освіти, кандидат психологічних наук, доцент, голова ГО «Український центр психології безпеки» Сулятицький Іван Васильович.

Звичайно, що як особа, яка одночасно презентувала наш авторитетний ЛНУ імені І.Франка, громадське обєднання психологів сектору безпеки і оборони України (військових психологів) та власну тематику наукових досліджень, Іван Сулятицький запропонував до обговорення і дискусії проблематику на тему «Соціопсихологія сучасного військового лідерства».

За вивченими нами матеріалами конференції, ознайомленням зі змістом та презентацією, відгуками учасників форуму і багатоверстних категорій слухачів офлайн і онлайн, не можем не відзначити, що тема добре продумана, якісно представлена, що і викликало жваве обговорення і інтерес до її подальшого представлення в наукових, військових та студентських колах вузів України, Польщі, Словаччини.

Перед інформацією про зміст доповіді, кілька слів про саму конференцію.

За словами професора Дмитра Дзвінчука, члена і натхненника української команди на конференції, відомого науковця з проблем філософії освіти, державного управління у гуманітарній сфері та діяльності місцевих громад, дана конференція вже втретє збирає провідних науковців з Польщі та європейських країн для обговорення найважливіших проблем сьогодення.

Після вітальних виступів організаторів конференції з аналітичною інавгураційною лекцією  «Людина, суспільство, держава – цілі (не)воєнної війни» виступив генерал Цезарій Яновський, начальник Управління Генштабу Війська Польського. А загалом, впродовж трьох днів на 16-ти панельних зустрічах виступило близько 80 доповідачів, які запропонували такі актуальні теми як: «Людина та її оточення перед обличчям сучасних викликів і загроз»; «Правовий порядок у нестабільному світі… Сучасні проблеми та виклики праву»; «Оборонна політика» та державна безпека в нестабільному світі»;«Зміна клімату та енергетична трансформація – дилеми, перспективи, виклики»;«Вплив спецслужб на безпеку держави та її громадян»; «Польща, Європа та світ перед обличчям сучасних геополітичних та економічних викликів»; Пропаганда та дезінформація в сучасному світі»;«Сучасний міжнародний порядок – дилеми, перспективи, виклики»; «Фінанси та економіка в нестабільному світі – дилеми, перспективи, виклики»; «Зіткнення цінностей у сучасному світі». «Католицька Церква перед обличчям сучасних викликів і загроз»;  «Управління державою в нестабільному світі… Держава перед викликами сучасності»;«Наука перед обличчям сучасних цивілізаційних, культурних і соціальних викликів».

Українську команду представили науковці з Харкова, Львова, Ірпеня, Івано-Франківська, які на трьохгодинному семінарі за вмілого модераторства Кшиштофа Лонтки обговорили питання лідерства в Польщі та Україні перед обличчям кризи, спричиненої війною.

На фоні інших співдоповідей українських науковців,  запрезентована тема доцентом Іваном Сулятицьким, за словами самого доповідача, мала в своєму задумі не просто охарактеризувати образ сучасного військового лідера і його провідну державницьку роль особливо в країні, яка боронить свою землю, народ і майбутнє від дикого, світового масштабу, зла. Тут все зрозуміло і логічно в площині класичної соціально-військової психології.

Розкриття заявленої проблеми щодо соціопсихології сучасного військового лідерства ставила за мету продемонструвати слухаючій авдиторії етнопсихічні корені і психохарактерологічне підсоння, яке вибудовує феномен, інститут справжнього сучасного військового лідерства і відповідно народжує особу провідника у суспільстві країни, що опинилась перед загрозою екзістенційної загибелі. Феномен, інституція сучасного військового лідерства, тим більше в країні, яку зашморгнула війна – це не просто і не стільки одинична особа воєначальника, скільки колективна з’єднана провідником в єдине монолітне ціле команда, яка аналізує, узагальнює і видає в настановах всьому воїнству і соціуму оптимальні шляхи, способи, напрямки дій, здатні зламувати ворожу силу і мінімізовувати тотальну загрозу виживання власного народу.

Для того, щоб соціум був готовий прийняти і діяти за такими непростими настановами інституції військового керівництва, воно повинно бути підготовлене. Така підготовка, як і становлення конкретної особистості-громадянина починається з самого дитинства. Тому і дана доповідь, як зазначив сам автор, починалась з чисто педагогічного змісту, що закладає підвалини сучасного успішного військового лідерства, вірша відомих українських письменників, знавців дитячих душ Олени Пчілки та Івана Малковича «Їде вояк морквяний».

Саме з таких образів вмілості, наполегливості та безстрашності починає формуватись колективна резильєнтність і непереможність нації в години глобальних викликів і загроз.

Видається що всім подальшим змістом доповіді про роль типологічних чинників народу у його надприродній витривалості, про глибоку християнськість української вдачі, яка у військовому провідництві заклала надважливі на війні структури військового капеланства, про пасіонарність і вишуканість рішень сучасного військового керівництва України, дякуючи якому нам вдається явно меншими ресурсами і що саме головне- суттєво меншими людськими втратами вести важкі, та все ж переможні бої – нам і на трибуні цього європейського наукового форуму вдалось належно представити свою рідну Україну, славний університет і здобути багатьох прихильників подальшої співпраці не лише у стінах KULу, а і серед багатої палітри учасників конференції з ВНЗ, державних, громадських організацій і структур Польщі та інших країн-учасників – підсумував розповідь про подію доцент Іван Сулятицький.

Хочу висловити велику вдячність завідувачці кафедри професорці Катерині Островській, деканові нашого факультету доцентові Дмитрові Герцюку за надані оптимальні умови у підготовці та участі у цьому досить поважному форумі. Виглядає, що попри доповідь, нам вдалось закласти непогані підвалини співпраці між нашим факультетом і профільними факультетами KULу…. Попередня згода на співпрацю отримана,- додав на завершення Іван Сулятицький.

Приєднюємось до думки всієї української делегації і від колективу кафедри і факультету, також дякуємо організаторам Конференції, зокрема її головному організатору Томашу Токарські як президенту Фундації розвитку , усій команді, яка злагоджено працювала, адже кожен учасник не був обділений увагою, керівництву KULu за комфортні умови роботи.

Спільно до Перемоги і конструктивної освітньо-педагогічної співпраці!

Доценти кафедри спеціальної освіти

Іван СУЛЯТИЦЬКИЙ

Зоряна ФАЛИНСЬКА

Лілія Дробіт