Українсько-Японська академічна співпраця: наука, освіта, спілкування

18.12.2023 | 00:01

 

Із 27 листопада 2023 року по 10 грудня 2023 року тривало стажування українських науковців у закладах вищої освіти Японії.

У межах реалізації міжнародного грантового проєкту «Development of Studies of World Literature through Cooperation with Literary Teaching in Ukraine» («Розвиток вивчення світової літератури у співпраці з літературною освітою в Україні») в університетах Японії відбулася низка освітніх і культурних заходів за участі японських та українських викладачів і студентів. Організація  проєкту – Japan Society for the Promotion of Science. Керівник проєкту – Dean and Professor Susumu Nonaka (Saitama University, Japan). Підтримка проєкту – Посольство Японії в Польщі. Головна мета проєкту – здійснення досліджень світової літератури, обмін досвідом у галузі викладання української та зарубіжної літератури в закладах середньої та вищої освіти України та Японії.

У міжнародній грантовій програмі від України взяли участь Лідія Мацевко-Бекерська, завідувач кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор філологічних наук, професор, керівник Науково-методичного центру дослідження та викладання літератури, професор кафедри початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, Ольга Ніколенко, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, доктор філологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, голова ГО «Ukrainian-Japanese Slavonic Society», директор Центру українсько-японської дружби «Sakura» ПНПУ імені В.Г. Короленка, автор підручників і посібників із зарубіжної літератури, Катерина Ніколенко, аспірант Львівського національного університету імені Івана Франка, учасниця міжнародних програм для молоді у Європі та Азії.

Візит проф. Лідії Мацевко-Бекерської до Японії став можливим завдяки підтримці з боку Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка професора, чл.-кор. НАН України Володимира Мельника.

У програмі реалізації міжнародної грантової програми відбулася офіційна зустріч President of Saitama University Takafumi Sakai з українськими науковцями.

Упродовж двох тижнів українські викладачі прочитали низку лекцій, а також провели семінари, круглі столи, культурно-просвітницькі заходи у п’яти університетах Японії.

В Tokyo University відбулася лекція проф. Ольги Ніколенко «Тема Другої світової війни у сучасній літературі»; під час круглого столу проф. Лідія Мацевко-Бекерська проаналізувала концепт «радості» у світовій літературі, акцентувавши на особливостях сучасної української літератури (зокрема, учасникам засідання була представлена творчість Андрія Содомори та Олександра Михеда, молодого літературознавця, талановитого письменника, ветерана Великої визвольної війни), асп. Катерина Ніколенко розповіла про сучасну українську поезію. Також у Tokyo University була представлена виставка малюнків українських дітей, котрі взяли участь у творчому конкурсі «Час, у якому ми живемо», організованому всеукраїнським журналом «Зарубіжна література в школах України» (головний редактор і видавець – Дмитро Лебедь). Організувала захід Professor Kumi Tateoka, завідувач кафедри слов’янських мов і літератур Токійського університету.

29 листопада 2023 р. в Saitama University відбувся науковий семінар, на якому виступила професорка Ольга Ніколенко на тему «Скарби українського бароко». Організатор заходу – Dean and Professor Susumu Nonaka.

30 листопада 2023 р. в Saitama University в межах семінару про світову драматургію і театр проф. Ольга Ніколенко і Катерина Ніколенко прочитали для японських студентів і викладачів дві лекції про Миколу Гоголя: «Життєві й творчі шукання Миколи Гоголя», «П’єса «Ревізор» в контексті традицій українського народного театру (вертеп)». Організатор заходу – Professor Takako Arai.

1 грудня 2023 р. в Keio University відбулися лекції для японських студентів, викладачів й представників громадськості. Проф. Ольга Ніколенко прочитала лекцію на тему «Сучасна Україна та літературна освіта», асп. Катерина Ніколенко прочитала лекцію на тему «Сучасна українська література», у якій висвітлила творчість В. Стуса, С. Жадана, Л. Костенко та ін. Дискусантами виступили професор Лідія Мацевко-Бекерська та Associate Professor Go Koshino. Зокрема, проф. Лідія Мацевко-Бекерська зупинилася на специфіці організації освітнього процесу в Україні в час війни, про вивчення світової літератури та основні принципи формування свідомості громадянина і патріота, про шляхи розвитку творчої особистості на матеріалі кращих літературних творів, що репрезентують розмаїття національних культур. У заході взяла участь Дарина Кухар, випускниця факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, яка представила доповідь про співпрацю українців та японців у різних сферах, про заходи на підтримку України в часі Великої визвольної війни, а також про форми популяризації української мови, культури. Після дискусії відбувся круглий стіл, під час якого студенти мали змогу поставити питання українським та японським науковцям. Організатор заходу – Professor Yoko Kumanoya.

4 грудня 2023 р. в Sophia University відбувся науковий семінар, присвячений театру. У ході семінару виступили професор Лідія Мацевко-Бекерська із лекцією на тему «Український класичний театр» і професор Ольга Ніколенко з лекцією на тему «Український театр модернізму (Лесь Курбас і Микола Куліш)». Також аспірант Катерина Ніколенко прочитала лекцію на тему «Поезія Сергія Жадана та її сприйняття на Заході й Сході». Японські студенти взяли активну участь в обговоренні доповідей. Організатор заходу – Professor Shin`ichi Murata.

5 грудня 2023 р. в Kyoto University відбулися лекції про художню літературу та освіту України. Професор Лідія Мацевко-Бекерська прочитала лекцію на тему «Український літературний модернізм», а професор Ольга Ніколенко прочитала лекцію на тему «Літературна освіта в Україні». Організатор заходу – Professor Tadashi Nakamura.

У межах візиту українських науковців у Японію також відбулися зустрічі з представниками інших університетів та наукових установ щодо подальшої співпраці.

У процесі здійснення програми академічного стажування українські викладачі мали можливість ознайомитися зі специфікою організації освітнього процесу в закладах вищої освіти Японії, із формами реалізації індивідуальної освітньої траєкторії студентів різних факультетів. Методичний досвід збагатився завдяки вивченню можливостей технічного забезпечення як аудиторного навчання, так і навчання у віддаленому форматі. Учасники стажування ознайомилися зі здобутками студентської наукової роботи, що має теоретичну та практичну перспективу.

Важливим елементом наукового стажування було ознайомлення з технічними пропозиціями, що урізноманітнюють та збагачують навчально-виховний процес. Зокрема, огляд експозиції Національного музею передової науки та технологій, розташованого на острові Одайба у Токіо, відкрив значні перспективи для моделювання ефективного освітнього простору. Численні експонати свідчать не лише про досконалість технологічного поступу, але й про близькість кожної новації до її безпосередніх адресатів – дітей, молоді. Розумні іграшки реагують на дотик, відповідають на питання співрозмовників, причому до розмови активно долучаються не лише діти, але й дорослі. Макет Земної кулі виконує роль інтерактивного навчально-пізнавального посібника, позаяк на цьому рухомому об’єкті демонструються тематичні фільми чи розвивальні програми. Скажімо, під час перебування учасників стажування був показаний документальний фільм про загрози стрімкого забруднення навколишнього середовища: через повільну зміну кадрів у звуковому супроводі показано наслідки руйнівного впливу людської діяльності на природу, проілюстровані всі можливі загрози для майбутнього. Різні локації презентують моделі виробничих процесів, ланцюжки взаємопов’язаних фактів та явищ функціонування природи, суспільства, людини. Музей привертає увагу якнайширшого кола відвідувачів, однак головна увага зосереджена на дітях, на формуванні їхнього світогляду та життєвих цінностей.

Упродовж двох тижнів була прочитана низка лекцій, проведені наукові та науково-методичні семінари, відбувся обмін досвідом між викладачами та аспірантами Львівського національного університету імені Івана Франка, Полтавського національного університету імені В.Г.Короленка  та викладачами, студентами, аспірантами Saitama University, Tokyo University, Keio University, Sophia University, Kyoto University.

Ректорат і Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка висловлюють щиру подяку японським університетам та колегам за послідовну підтримку України та розвиток наукових, освітніх і культурних зв’язків.

Проф. Мацевко-Бекерська Л.В.