Вагомі наукові здобутки кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи: від теоретичних знань до довіри в науковому середовищі

01.11.2020 | 22:22
Вагомі наукові здобутки кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи: від теоретичних знань до довіри в науковому середовищі

Результати багаторічних наукових досліджень викладачів кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету педагогічної освіти вилилися в низку колективних та одноосібних монографій, виданих 2020 року та презентованих на науковому семінарі кафедри, що відбувся 27 жовтня на платформі Teams.

На початку семінару колективну монографію кафедри «Динаміка освітніх процесів та підготовка майбутніх фахівців у системі вищої освіти: відповідь на сучасні суспільні запити» представили редакторський та авторський колективи  у складі: декана факультету педагогічної освіти Дмитра Герцюка, доцентів Юлії Заячук, Галини П’ятакової, Володимири Федини-Дармохвал, Олексія Караманова, Христини Калагурки, асистентки  Романи Михайлишин.

Видання підготували за результатами наукових досліджень авторів в рамках науково-дослідної тематики кафедри загальної та соціальної педагогіки ЛНУ ім. Івана Франка, що виконувалася упродовж 2013-2017 років, а саме: «Професійна і соціально-педагогічна підготовка майбутніх фахівців у системі вищої освіти України: історико-педагогічні аспекти, дидактичні підходи, інноваційні технології»» (науковий керівник – доцент Дмитро Герцюк) та «Динаміка сучасних освітніх процесів в Україні та за кордоном: порівняльний аналіз» (науковий керівник – доцентка Юлія Заячук). Ці теми стали розділами колективної монографії.

Видання представляє узагальнені результати досліджень викладачів кафедри, присвячені аналізу світового досвіду організації сучасного простору вищої освіти та питанню професійної підготовки майбутніх фахівців, що здатні бути ефективними в сучасних суспільних реаліях.

Ще одну колективну монографію, а саме напрацювання Української асоціації дослідників освіти «Учителі та освітнє середовище: крос-культурна перспектива» представила доцентка Наталія Горук як співавтор видання.

Крім того, одноосібні монографії, підготовлені за результатами наукових досліджень в рамках роботи над докторськими дисертаціями, представили доценти кафедри: Галина П’ятакова  («Тенденції дидактичної підготовки магістрів філологів в університетах країн Вишеградської групи»), Ольга Біляковська  («Система забезпечення якості професійної підготовки майбутніх учителів у Республіці Польща та в Україні: порівняльний аналіз»), Олексій Караманов («Педагогічна діяльність музеїв в сучасному освітньому просторі України»).

Учасники семінару взяли участь у ґрунтовній науковій дискусії, чудовій презентації дослідницьких результатів та налаштовані на нові наукові здобутки!