Відбулась IX -а Міжнародна студентська наукова конференція «Сучасні погляди та актуальні проблеми педагогічної освіти»

21.03.2024 | 13:42

21 березня 2024р. відбулась IX -а Міжнародна студентська наукова конференція «Сучасні погляди та актуальні проблеми педагогічної освіти». Організатораом заходу виступила кафедра початкової та дошкільної освіти факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка. З огляду на воєнний стан в Україні, конференція проводилась у дистанційному форматі на онлайн-платформіTeams.

Головна мета конференції – зібрати не байдужу до розвитку сучасної педагогічної науки студентську молодь, обговорити актуальні питання впливу педагогічних наук на розвиток суспільства.

Розпочала роботу конференції доцентка кафедри початкової та дошкільної освіти Галина Крохмальна, яка привітала учасників конференції і зазначила, що такий науковий захід вже 9 років поспіль відбувається в 20-их числах березня з ініціативи кафедри початкової та дошкільної освіти на факультеті. Цьогоріч у конференції беруть участь і студенти закордонних закладів освіти, представляючи надзвичайно багато цікавих тем для дискусій. «Сподіваємось на зацікавленість та активність учасників в обговоренні наукових доповідей», ‒ висловила сподівання Галина Крохмальна.

Учасників заходу привітала докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри початкової та дошкільної освіти факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Ігорівна Мачинська. У вітальному слові до учасників конференції Наталія Ігорівна наголосила на актуальності конференції у сучасному освітньому просторі та підкреслила, що розвиток освіти безпосередньо залежить від якісної наукової підготовки фахівців, тому чільне місце серед провідних напрямів освітньої діяльності у вишах займає наукова діяльність здобувачів освіти. Залучення студентів до науково-пошукової чи науково-дослідницької діяльності розпочинається вже з першого року навчання, про що і свідчить склад учасників конференції. Наталія Ігорівна відзначила, що конференція є дуже символічною, адже цьогоріч отримала статус міжнародної. На завершення свого виступу професорка побажала усім учасникам конференції міцного здоров’я, сил, наснаги та нових творчих знахідок.

Заступник декана з наукової роботи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, доцентка Любов Степанівна Нос англійською мовою привітала усіх учасників конференції від імені керівництва факультету та висловила вдячність за участь у конференції іноземних колег з університетів Польщі та Румунії, та багатьох університетів України. Всім учасникам конференції Любов Нос побажала плідної співпраці, яскравих ідей і приємного наукового спілкування!

До вітальних слів долучилася доцентка кафедри початкової та дошкільної освіти факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка Галина Олегівна Бойко, яка привітала усіх учасників конференції польською мовою. Галина Олегівна подякувала усім присутнім, а особливо закордонним гостям за готовність обговорити проблемні питання сучасної освіти. “Бажаємо вам успішно представити свої наукові роботи на конференції та почерпнути багато цікавого, інформативного і корисного для свого наукового зростання і професійного становлення сьогодні чи в майбутньому!” – висловила побажання Галина Бойко.

Після офіційного відкриття конференції розпочалося пленарне засідання, в межах якого спікери конференції презентували свої доповіді.

Осадча Юлія окреслила психолого-педагогічні умови емоційного благополуччя дітей дошкільного віку.

Польські студентки Wiktoria Wasik, Wiktoria Grabowska, Aleksandra Mielnikiewicz презентували цікаву та актуальну доповідь про приклад позитивної практики включення молоді з України до польської системи освіти.

Шевчук Каріна запропонувала актуальну проблему наслідків війни – порушення мови і мовлення у військовослужбовців внаслідок черепно-мозкових травм.

Також було актуалізовано проблему інтеграції української освіти у світовий освітній простір та окреслено засади формування відповідального ставлення учнів молодшого шкільного віку до власного здоров’я.

Роботу пленарного засідання конференції модерувала Голова Профбюро студентів факультету педагогічної освіти Оленська Єлизавета.

Надалі учасники конференції продовжили роботу у форматі доповідей та обговорень на 5 секціях, де розглянули широке коло питань, пов’язаних із науковими дослідженнями в галузі дошкільної та початкової освіти, лінгводидактики, педагогічки вищої школи та інклюзивного освітнього середовища як навчальних закладів України, так і закордонних закладів освіти.

Наприкінці заходу було підбито підсумки роботи конференції. За результатами роботи конференції буде підготовлено збірник наукових праць «Освітній альманах», а також усім учасникам конференції будуть надіслані Сертифікати, що підтверджують участь у міжнародній студентській конференції та публікування статті у збірнику. З матеріалами конференції можна також ознайомитися на сайті факультету педагогічної освіти в рубриці “Студентська наукова робота” https://pedagogy.lnu.edu.ua/research/olimpiady-ta-konkursy

Галина Крохмальна