Відбулась зустріч представників кафедри спеціальної освіти з представниками Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, заступником міністра освіти і науки п. Андрієм Сташківим щодо питань, пов’язаних з україномовним шкільництвом за кордоном.

21.05.2024 | 09:24

За ініціативи СКВОР Світового Конгресу Українців (СКУ) відбулась зустріч з представниками Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, заступником міністра освіти і науки п. Андрієм Сташківим, з журналістами щодо питань, пов’язаних з україномовним шкільництвом за кордоном. Чільне місце в обговоренні належало пропозиції наукового керівника освітньої інноваційної діяльності «Впровадження структурно-функціональної моделі забезпечення комплексної підтримки україномовної освіти за кордоном»(наказ департаменту освіти і науки Львівської ОДА від 17.03.2021 №02-01/01/50 із внесеними змінами наказом ДОН ЛОДА від 14.01.2023 № 02-01/01/06, відповідальний – доцент кафедри спеціальної освіти, Іван Сулятицький) професорки кафедри спеціальної освіти, Катерини Островської, щодо створення мережі осередків Психологічної служби України та ІРЦ за кордоном.

Зокрема, був представлений волонтерський проєкт Спілки українців у Португалії стосовно психологічної та правової підтримки тимчасово переміщених українців, під час реалізації якого було виявлено великі проблеми в інтеграції українських переселенців, а саме: симптоми травми в поведінці, забуття подій, місця проживання до переїзду до Португалії, фізичні симптоми, проблеми з адаптацією до нових культурних норм і очікувань, нового шкільного середовища тощо. Також виявлено велика кількість дітей з порушеннями психофізичного розвитку, які потребують психологічної підтримки та психолого-педагогічної, корекційної, логопедичної роботи. Одним з надважливих питань також є праця над мотивацією повернення українців, зокрема, дітей і молоді в Україну.

Вагомим практичним здобутком проєкту є, зокрема, ініціатива викладачів кафедри спеціальної освіти Олени Бущак, асистентки кафедри спеціальної освіти, Лілії Дробіт, доцентки кафедри спеціальної освіти Катерини Островської, професоки кафедри спеціальної освіти, в рамках діяльності Лабораторії нових техголоій та інновацій у спеціальній та інклюзивній освіті щодо проведення занять у мішаному форматі з дітьми, які мають проблеми з мовленням.

На зустрічі учасники спільно дійшли висновку про необхідність створення відповідних робочих груп при МОН України із залученням науковців, представників ГО, освітян щодо напрацювання системи взаємної підтримки освіти українських біженців за кордоном задля збереження цілісності української нації задля розвитку Держави.