ВІДБУЛАСЯ ЧЕРГОВА ЗУСТРІЧ УЧАСНИКІВ МІЖНАРОДНОГО ПРОЕКТУ ЕРАЗМУС+

10.12.2017 | 16:56

З 4.12.2017 до 7.12.2017 у м. Відні (Австрія) відбувся черговий  семінар учасників міжнародного проекту «Удосконалення підготовки викладача для прикладного навчання в галузі професійної освіти / Improving teacher education for applied learning in the field of vocational education» в рамках Програми Еразмус + за напрямом KA2: Розвиток потенціалу вищої освіти / Capacity Building in the Field of Higher Education. Як і у попередніх семінарах, у ньому взяли участь представники робочих груп  проекту з вищих навчальних закладів Європи та України – Віденського університету економіки та бізнесу (Австрія), які були організаторами семінару, Університету м. Констанц (Німеччина), Університету м. Валенсії (Іспанія), Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ),   Інституту професійно-технічної світи НАПН України, Київського інституту професійних кваліфікацій. Команду учасників проекту від Львівського національного університету імені Івана Франка  представили декан факультету педагогічної освіти  Дмитро Герцюк, доценти кафедри загальної та соціальної педагогіки  Тетяна Равчина і Наталя Горук.

З вітальним словом на початку семінару виступив професор Віденського університету економіки та бізнесу, доктор Річард Фортмюллер, який побажав усім учасникам проекту плідної співпраці та конструктивного діалогу. На важливості зустрічі, а також подальших завданнях проекту наголосив головний координатор проекту Томас Дайсінгер, професор Університету Констанц, що є одержувачем гранту. Менеджер проекту Віра Браун окреслила сучасний стан проекту та підсумувала виконані  на даний  відрізок часу завдання.

З інформацією про реалізовані кроки і здобутки у контексті підготовки викладача професійної освіти у вищій школі виступили представники українських ВНЗ. У презентаціях було  представлено проекти  нових навчальних планів відповідно до  специфіки окремих   навчальних інституцій, що передбачають збільшення обсягу педагогічних і дидактичних курсів, тривалості педагогічної та виробничої практик тощо.

Учасники проекту мали змогу познайомитися з перспективами підготовки вчителя професійного навчання (тьютора з працевлаштування осіб з особливими потребами) на факультеті педагогічної освіти  ЛНУ імені Івана Франка.

Із зацікавленням  команди проекту відвідали Інженерну професійно-технічну школу у м. Відні, де їм ґрунтовно було представлено систему професійно-технічної освіти в Австрії, практичні шляхи налагодження дуальної освіти  через добре відпрацьовану  систему  співпраці вищого навчального закладу та професійної школи.

Семінар пройшов у дружній, доброзичливій та відкритій атмосфері шляхом плідного діалогу, обміну думками, пошуку спільного бачення. Було узгоджено наступні цілі, завдання й функції діяльності кожного закладу вищої освіти, окреслено напрями подальшої співпраці.

Зустріч у Відні сприяла зміцненню дружніх стосунків партнерів проекту, засвідчила сформованість згуртованої спільноти науковців і фахівців у галузі підготовки викладача професійної освіти.  Можливість  пройтися   чудовими  передноворічними вулицями Відня, відвідати  історичні  місця австрійської столиці  залишили незабутні враження.

Наталя Горук, Тетяна Равчина,  Дмитро Герцюк