Відбувся науково-методичний семінар “Класифікація та форми проведення шахових змагань”

25.11.2023 | 13:07

На кафедрі фізичного виховання та спорту відбувся науково-методичний семінар “Класифікація та форми проведення шахових змагань”. Доповідь підготував старший викладач кафедри Святослав Ігорович Попович, який повідомив, що у практиці шахових змагань відомо декілька варіантів їхнього проведення. Вибір варіанту залежить від конкретних особливостей заходу, що проводиться. Якщо говорити про їхню класифікацію, то можна керуватися наступними основними: за системою проведення, за метою проведення, за характером організації та за ігровим різновидом.
Системи проведення:
Матчі. Найдревніша форма змагань. За формою матчу традиційно розігрувалися фінальні поєдинки чемпіонатів світу.
Колова система.
У цих турнірах кожен учасник грає зі всіма останніми партнерами зазвичай по одній партії.
Олімпійська система.
У турнірах за олімпійською системою (або з вибуванням) програвші партію (або матч) гравці вибувають з подальшої гри. Всі масові турніри розігрувалися за цією системою. Змагання триває до виявлення двох учасників, які розігрують у фінальній зустрічі 1-2 місце. Швейцарська система. Вона застосовується, коли число учасників велике і необхідно укластися в обмежену кількість турів. Зазвичай при 20-30 учасниках- це7-9 турів, при 30-50 учасниках -9-11 турів, а при більше 50 – 11-15 турів. Жеребкування проводиться після кожного туру. Повторні зустрічі між учасниками не проводяться. Не допускається також гра одним і тим же кольором протягом більше двох турів.
Ігрові різновиди шахів.
На сучасному етапі поширені три форми шахових змагань.
Класичні шахи. Швидкі шахи «Рапід». Блискавична гра «бліц».
Найбільш популярний контроль для проведення: швидкі шахи -10 хв+ 5 сек. Бліц – 3 хв+2сек. Класичні шахи – 35хв+10сек. А також різні варіанти контролю часу, який встановлюється перед початком змагань, згідно положення даного турніру суддівською колегією.