Відкрита лекція: Витоки тіловиховання у Галичині на початку ХХ-го сторіччя.

27.03.2023 | 20:59

“Витоки тіловиховання у Галичині на початку ХХ-го сторіччя. Створення спортового товариства Україна”. Власне такою була назва відкритої лекції завідувачки кафедри фізичного виховання та спорту, професорки Романи Сіренко, яка відбулася 27 березня 2023 року для студентів факультету педагогічної освіти.

У лекції було розкрито питання зародження тіловиховання на теренах Галичини, функціонування спортивних товариств «Сокіл», «Україна», «Український спортовий кружок» та інших, у яких плекалась національна ідея, зокрема через гарт тіла і духу. Спортсмени – учасники цих товариств зі зброєю в руках боронили незалежність нашої держави у лавах Української галицької армії та Січових стрільців.
Також лекторкою було проаналізовано життєвий шлях та доробок професора Івана Боберського, про якого влучно написала дослідниця українського спорту Оксана Вацеба: “Його життєвий шлях своєрідним чином фокусує усю бурхливу епоху кінця ХІХ – початку ХХ століття; і є своєрідним взірцем українського патріотизму, непідробної вірності національній ідеї, далекоглядної турботи про майбутнє, про молодь, про спорт; взірцем відповідальності, працелюбства, сили волі, шляхетності”, та його учнів Степана Гайдучка та синів Івана Франка.
Петро та Тарас Франки були палкими прихильниками фізичної культури і належали до когорти перших українських фахівців руханки, практиків і теоретиків, які у перші десятиліття XX ст. започатковували цю, ще малознану серед української спільноти нашого краю, справу