Викладачі кафедри початкової та дошкільної освіти представили досвід впровадження діяльнісного підходу

19.04.2024 | 16:42

17 квітня 2024 року відбулася обласна науково-практична  конференція “Діяльнісний підхід – запорука якісної дошкільної освіти”. Захід спільно організували кафедра педагогіки КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» та кафедра початкової та дошкільної освіти  Львівського національного університету імені Івана Франка.  

Директор ЛОІППО кандидат фізико-математичних наук Павло Хобзей, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту науки та освіти ЛОДА Любов Василівна Зеленко відзначили важливість професії вихователя та ключові функції дошкільної освіти у освітній системі Львівської області та України.

Нашу університетську кафедру представили завідувачка, докторка педагогічних наук, професорка, Наталія Ігорівна Мачинська, кандидатка педагогічних наук, доцентка Марта Орестівна Проц та асистенти кафедри Наталія Миколаївна Вінарчук , Марія-Тереза Ігорівна Шоловій, Ігор Миколайович Бущак. 

Н.І. Мачинська презентувала сучасні умови та особливості у підготовці майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти до реалізації діяльнісного підходу. М.О. Проц представила загальні тенденції діяльнісного підходу та ознайомила із науковим та практичним досвідом кафедри, зокрема відзначаючи участь викладачів у міжнародних проєктах Lego Foundation, практичну роботу у навчальних лабораторіях університету. М.О.Проц та Н.М.Вінарчук у форматі майстерки «Спектр гри як динамічний континуум. Гра: переосмислення концепту»  

представили досвід розробки нових курсів, які включають діяльнісний підхід. Викладачі продемонстрували способи використання lego-матеріалів в ігровій формі для організації жвавого, пізнавального та радісного освітнього процесу у середовищі закладу дошкільної освіти. Учасники конференції змогли отримати власні враження від використання діяльнісного підходу та у проведенні занять для дітей дошкільного віку і використання такого підходу у навчанні дорослих. 

М-Т.І. Шоловій та Н.М.Вінарчук представили власні розробки в організації навчальних занять для студентів спеціальності «Дошкільна освіта» та ознайомили із практичними дидактичними матеріалами створеними студентами та викладачами. Майстерка «Розвиток природничої компетентності дошкільника: давайте зробимо це цікаво» засвідчила про активну освітню роботу у середовищі університету, у якому учасники є активними розробниками та авторами корисних навчальних матеріалів. І.М.Бущак представив способи використання безмашинних вправ у формуванні цифрових навичок дітей дошкільного віку. Такі вправи допомагають проводити заняття із логіко-математичного розвитку та практикувати прості та складні завдання для розвитку мислення. 

 Великий вклад в організацію заходу, запрошення доповідачів та учасників зробила , кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки ЛОІППО Олександра Іванівна Білан, яка водночас допомагає університетській кафедрі, керує студентською науковою роботою, організовує педагогічну практику та проводить власні навчальні дисципліни на освітній програмі “Дошкільна освіта”. 

Протягом конференції директори та методисти закладів дошкільної освіти Львівської області представили власні напрацювання в організації діяльнісного підходу: інноваційне використання дидактичних матеріалів геоборду, математичний планшет для логіко-математичного розвитку; інтерактивна ігрова діяльність для формування комунікативної спрямованості навчання дітей англійської мови; організація театралізованої та драматичної діяльності для формування моральних рис характеру. 

 Конференція відбувалася у щирій професійній атмосфері, де учасники ділилися власними пережиттями та враженнями від використання діяльнісного підходу назагал та впровадження практичних інновацій у навчальні діяльності у закладі дошкільної освіти. 

Кафедра початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка представилася як активний, прогресивний та інноваційний учасник освітньої системи України, продемонструвавши наукові напрацювання, проєктну діяльність науковців та викладачів, корисну та практичну роботу зі студентами, створення нових курсів, які досліджують та пропагують діяльнісний підхід. 

Ігор Бущак, 

    асистент кафедри початкової та дошкільної освіти