Звітна наукова конференція ФПО за 2022 рік. Засідання секції Початкової та дошкільної освіти

09.02.2023 | 10:57

                Упродовж 7-8 лютого на факультеті педагогічної освіти проходила традиційна щорічна звітна конференція науково-педагогічних працівників. На пленарному засіданні усі присутні почули у доповіді в.о. декана факультету педагогічної освіти доц. Дмитра Герцюка не тільки про значні наукові здобутки факультету за минулий, 2022 рік, але й про завдання на новий науковий рік. Дискусія, яку розвинула на пленарному засіданні доц. кафедри Надія Ростикус, продовжилася на секційних засіданнях кафедри початкової та дошкільної освіти. Питання академічної доброчесності у контексті професійної підготовки майбутніх вчителів початкової школи та вихователів закладів дошкільної освіти – стало чи не ключовою проблемою дискусії викладачів. Формування наукових чеснот, розвиток загальних та фахових компетентностей майбутніх фахівців у контексті професійної підготовки (проф. Олена Галян, доц. Марта Проц, доц. Неля Сірант), особливості організації інклюзивного середовища як в умовах закладу дошкільної освіти (ас. Анна Собчук), так і в умовах початкової школи у контексті наступності систем початкової та дошкільної освіти (доц. Наталія Джура, доц. Людмила Кобилецька), психологічний супровід дітей в умовах воєнного стану (ас. Ігор Бущак) та підготовка майбутніх фахівців в умовах воєнного стану (ас. Богдана Турко, ас. Тереза Шоловій) – це лише частина тих проблем, які у свої виступах розкривали асистенти та доктори філософії, доценти та професори кафедри.

Важливим аспектом наукової дискусії стало питання розвитку педагогічної наукової комунікації (доц. Галина Крохмальна), міжкультурної комунікації (доц. Галина Бойко, доц. Юлія Деркач, доц. Світлана Кость), формування міжкультурної компетентності майбутніх вчителів початкової школи (доц. Любов Нос).

Досвід і знання, інноваційні пошуки, інколи гіпотетичні ідеї та феєричні припущення – це чи не найкращий спосіб утвердження істини!

Професор Наталія Мачинська