Нові горизонти соціальної роботи

23.03.2023 | 22:03

Щорічно, у третій вівторок березня, світова спільнота відзначає Всесвітній день соціальної роботи. Метою відзначення цього дня є привернення уваги громадськості до соціально значущих питань, насамперед до проблем забезпечення соціальної захищеності найбільш вразливих верств населення та до необхідності надання допомоги людям, які її найбільше потребують.

Соціальна робота спрямовується на забезпечення соціальної єдності, що базується на принципах справедливості, колективно відповідальності та взаємної поваги і є одним із важелів стабілізації та гармонізації подальшого розвитку соціуму.

Ключовим у цій системі є діяльність фахівця соціальної роботи, від ефективності якої великою мірою залежить досягнення цілей соціального добробуту, особливо в умовах повномасштабного збройного вторгнення російської федерації та територію України та необхідності невідкладного реагування на щодення виклики. Міністерство соціальної політики ставить одним із своїх завдань – вибудувати ефективну модель надання соціальних послуг на різних рівнях із залученням усіх зацікавлених сторін. Партнером у досягненні цієї мети є заклади вищої освіти, що готують фахівців із соціальної роботи.

21 березня у Києві відбулася зустріч Міністерки соціальної політики України Оксана Жолнович з експертами – представниками освітнього середовища України «Нові горизонти соціальної роботи: роль освіти». Від імені Львівського національного університету імені Івана Франка, зокрема кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи у заході взяла участь завідувачка кафедри доц. Віра Корнят.

Під час зустрічі було презентовано візію подальшого розвитку соціальної сфери України, яка зумовлена як сучасними проблемами України, так і вимогами Європейської спільноти. Пріоритетами у соціальні роботі на найближчу перспективу є: виховання дітей в сім’ї, доступ до якісних соціальних послуг та їх цифровізація, включення людей з інвалідністю в суспільне життя, ефективна система соціальної підтримки, пенсійного та соціального страхування.

Під час зустрічі представники ЗВО з різних куточків України (Києва, Полтави, Одеси, Черкас, Житомира, Луцька, Запоріжжя, Чернівців, Миколаєва, Івано-Франківська та ін.) мали можливість взяти участь в обговоренні  перспектив та викликів галузі, формування запиту в контексті підготовки фахівців із соціальної роботи.

Від якості підготовки фахівців соціальної сфери залежить якість допомоги вразливим верствам населення. Радіємо всією спільнотою факультету педагогічної освіти, що підготовка наших студентів йде в ногу з часом. Успіхів усім на цьому шляху, вдалого професійного злету нашим студентам, майбутнім соціальним працівникам.