Реформа системи догляду в Україні

01.10.2023 | 19:07

Зміцнення родин, надання соціальних послуг сім’ям, превенція розлучення дитини і родини – це ключові питання, які стоять перед соціальною роботою сьогодні в непростий час.

З ініціативи Президента в Україні створений Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Мета його діяльності – сприяти комплексній трансформації системи догляду за дітьми, зосереджуючись на сімейних формах виховання та захисті дітей. З метою реформи системи кращого догляду дітей Центр проводить консультації, семінари-зустрічі у різних містах України – Київ, Житомир, Дніпро, Харків, Полтава, Одеса, Луцьк.

29 вересня така зустріч «Розробка Дорожньої карти реформи системи догляду в Україні» відбулася у Львові. Серед учасників публічної консультації були заступниця керівника Офісу президента України Юлія Соколовська, начальник служби у справах дітей Львівської обласної військової адміністрації Володимир Лис, директор Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян, а також інші представники міжсекторальних установ та організацій. Кафедру соціальної педагогіки та соціальної роботи представляла її завідувач, доц. Корнят В.С.

Загалом до обговорення було залучено тридцять п’ять учасників із суттєвим досвідом та експертизою у зазначеній темі, які представляли заклади системи освіти, системи охорони здоров’я, державні, громадські організації, які здійснюють соціальну роботу.

Результатом дискусії стали напрацьовані пропозиції можливих рішень у сферах альтернативної форми сімейного виховання, усиновлення, зміцнення сімей, превенції розлучення дитини і родини, покращення надання соціальних послуг родині, удосконалення інклюзивних процесів у суспільстві.

Приємно усвідомлювати, що факультет педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка серед тих, хто змінює Україну на краще. Разом працюємо над удосконаленням системи догляду за дітьми.