Всеукраїнський науково-практичний семінар «Творча багатовимірність життєдайного простору арттерапії»

07.10.2022 | 11:06

6 жовтня 2022 року відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Творча багатовимірність життєдайного простору арттерапії», з ініціативи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, ВГО «Арт-терапевтична асоціація». Співорганізатором заходу стала кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка.

Семінар проводився у дистанційному форматі, що дозволило об’єднати науковців та практиків з арттерапії з України, тих, хто через війну змушений був шукати захисту за її межами. Так, свої напрацювання представили науковці України (Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Львівського державного університету внутрішніх справ, Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Миколаївського національного аграрного університету, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького) та зарубіжні колеги.

Важливою була участь у семінарі представників інших держав, які  з початку повномаштабного вторгнення росії Україна надають свою підтримку.

Так, цінним був виступ Кетрін М. Роджерс (Catherine Rogers), художниці, сертифікованої арттерапевтки (Швеція), в якому дослідниця зупинилася на проблемі ПТСР і травми у виразах військового мистецтва.

 Ітоку Цукамото (Itoku Tsukamoto), магістр образотворчого мистецтва, спеціаліст з ігрової та арттерапії, викладач Університету образотворчого мистецтва Мусасіно, дослідник традиційної культури аборигенів Канади, Нової Зеландії та Японії поділився досвідом застосуванням арттерапії після землетрусу та цунамі 3.11.2011 у м. Ішіномакі.

Наталі Робелот-Тимченко (Robelot-Timtchenko Nathalie), магістерка експресивної арттерапії та клінічного консультування з питань психічного здоров’я (Lesley University Кембридж, Масачусетс, США) виступила з власним баченням підтримки психологічного здоров’я України.

Під час семінару науковці та практики поділилися реальним набутим досвідом подолання травматичних подій, які пережили і переживають українці; узагальнили та проаналізували виклики психолога, соціального педагога, арттерапевта під час війни; окресли напрями продовження співпраці з іноземними фахівцями; наголосили на доцільності проведення онлайн семінарів, майстер-класів для підвищення професійного рівня як для фахівців, так і студентів, тих, хто в найближчому часі буде працювати з різними категоріями людей.

Семінар став для учасників не лише майданчиком нових знань, досвіду, а й великою емоційною підтримкою.

Сьогоднішні трагічні події в Україні засвідчили важливість, цінність фахової соціальної роботи. Не менш потрібним фахівець соціальної сфери буде і після Перемоги, але такий, який є вишколений на високому професійному рівні і має необхідні для роботи компетентності. Арттерапія – унікальний інструмент в роботі соціального працівника, відтак проведення такого семінару є вкрай актуальним як для викладачів кафедри, так і для студентів спеціальності 231 Соціальна робота.

Дякуємо нашим ЗСУ за можливість спокійно провести семінар. Працюємо далі на перемогу, кожен на своєму фронті.