Зустріч щодо експерименту «Впровадження структурно-функціональної моделі забезпечення комплексної підтримки україномовної освіти за кордоном» в Португалії

23.11.2022 | 23:04

 В рамках експерименту, який провадить кафедра спеціальної освіти факультету педагогічної освіти «Впровадження структурно-функціональної моделі забезпечення комплексної підтримки україномовної освіти за кордоном», науковий керівник -завідувачка кафедри спеціальної освіти, доктор психологічних наук, професор Катерина Островська, доктор технічних наук, професор Ігор Островський та голова Спілки українців у Португалії – Павло Садоха взяли участь в обговоренні ключової проблеми щодо інтеграції українських дітей-біженців за кордоном. Вироблена дорожня карта програми психологічної адаптації дітей та впровадження такої важливої посади у школах Португалії як асистент дитини, який покликаний здійснювати супровід кожної української дитини, яка цього потребує. Зустріч була зініційована Міністерством освіти Португалії та Спілкою українців у Португалії.

Ця програма передбачатиме залучення українських фахівців, які зараз перебувають в Португалії. Зокрема, розробник програми дитячої інклюзії – доктор психологічних наук, професор – Катерина Островська та доктор технічних наук. Професор – Ігор Островський.

 Одним з важливих питань пов’язаних з українськими переселенцями до Португалії внаслідок геноциду, який влаштували росіяни є адаптація дітей в місцеві школи. Згідно місцевого законодавства, діти незалежно від статусу перебування повинні відвідувати школу.

З початку нового етапу війни, Спілка українців активно співпрацює з Міністерством освіти Португалії щодо форм інтеграції українських дітей в португальску систему освіти.

Остання статистика показала, що з 14 тис дітей шкільного віку до португальських шкіл записалося 3900 дітей-переселенців.